Бойовики “засудили” до 15 років донеччанку, яка відкрито не визнавала окупації

Дата: 30 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Проросійські бойовики в Донецьку утримують місцеву жительку Марину Юрчак, яку за нібито співпрацю з СБУ засудили до 15 років позбавлення волі. 

Історію жінки розповіли на сторінці Медійної ініціативи за права людини. 

#MustBeLiberatedМарину Юрчак, хіміка-технолога з Донецька, було затримано представниками незаконних збройних формувань…

Опубліковано Медійна ініціатива за права людини Вівторок, 29 вересня 2020 р.

Після окупації Донецька Юрчак працювала хіміком-технологом. 9 листопада 2017 року, коли жінка йшла на роботу, бойовики затримали її. Рідні почали шукати Юрчак після того, як вона перестала виходити на зв’язок. Згодом виявилося, що спочатку її доправили до “Ізоляції”, де бойовики облаштували таємну в’язницю. 

Звільнена минулого року з полону заручниця Олена Лазарева згадує, що Юрчак звинуватили в шпигунстві на користь СБУ та образах перших осіб “республіки”. Причиною цього стали висловлювання, зокрема у твітері, де вона писала про обстріли, напрямки руху військової техніки та позиції бойовиків. 

“Змушували зізнатися, на кого вона працювала, хто її куратор в СБУ. Кожного разу привозили побитою, одного разу вона ледь ходила: всі ноги були чорні від побоїв”, – розповіла Лазарева. 

У 2018 році Юрчак перевели до донецького СІЗО, а через два роки, у березні 2020-го, так званий суд “засудив” її до 15 років позбавлення волі. Наразі жінка перебуває в колонії в Сніжному. За даними правозахисників, умови перебування там складні, адже кожну “засуджену” змушують працювати 10–12 годин на добу. За їхньою інформацією, Юрчак працює швачкою з 8-ї ранку до 7-ї вечора.

Нагадаємо, що ЄСПЛ оприлюднив рішення в “Справі Наталі З.”, у якому вимагає від українського уряду вжити всіх необхідних заходів задля повернення на підконтрольну Україні територію Наталії Зеленіної. Бойовики також незаконно утримують її в себе з листопада 2017 року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter