ЄСПЛ вимагає від України внести до списку на обмін ВІЛ-позитивну донеччанку Зеленіну

Дата: 24 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини оприлюднив проміжне рішення в “Справі Наталі З.”, у якому вимагає від українського уряду вжити всіх необхідних заходів задля повернення на підконтрольну Україні територію Наталії Зеленіної. Бойовики незаконно утримують у себе жінку з листопада 2017 року. 

Про це повідомили в Українській Гельсінській спілці з прав людини. 

Наталя Зеленіна – наркозалежна та ВІЛ-позитивна донеччанка, яка після початку збройного конфлікту не мала можливості покинути Донецьк, однак часто їздила до Вінниці, де отримувала замісну підтримувальну терапію. 5 листопада 2017 року на КПВВ “Оленівка” бойовики затримали її, а під час огляду речей знайшли пігулки бупренорфіну, який вона легально отримала в наркодиспансері.

За свідченнями колег, одразу після арешту Зеленіній не надали медичної допомоги, якої потребують наркозалежні, які різко перестають приймати терапію. 

“Я вважаю, її катували, адже наслідком різкого припинення лікування є больовий синдром, дуже важкий”,розповідає її колега Наталія Безелева.

З моменту затримання Зеленіну утримували в СІЗО Донецька, а друзі намагалися не розголошувати інформації, бо й сама Наталія була впевнена, що суд звільнить її, адже замісна терапія не заборонена на окупованій території. Однак згодом жінку відправили до колонії на 11 років за розповсюдження наркотиків та “злочин проти моральності й народу республіки”. 

“Напередодні затримання Наталя вже була готова виїжджати з окупованої території, ми розуміли, що з часом їй перебувати в Донецьку ставало небезпечним. З пошуками роботи ми хотіли допомогти. Але річ у тому, що Наташа не могла залишити в Донецьку свою літню маму”, – наголошує Безелева. 

Колеги затриманої розповідали, що СБУ занесла Зеленіну до списків на обмін, однак бойовики не підтверджують її утримання, незважаючи на звернення самої жінки до представників окупаційних адміністрацій з проханням внести її до списку. Бойовики також відмовляють Зеленіній, мотивуючи це тим, що вона нібито засуджена не за політичною статтею. 

ЄСПЛ у своєму рішенні в справі вказав урядам України та Росії вжити заходів щодо медичного лікування жінки та оприлюднив вимогу до українського уряду вжити всіх необхідних заходів задля повернення Наталії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter