Бойовики рік тримають у підвалі донеччанина, звинуваченого в тероризмі через книжку

Дата: 09 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Проросійські бойовики понад рік тримають в ув’язненні Сергія Куріса – цивільного жителя Донецька, якого звинуватили в тероризмі через знайдену в нього вдома книжку. 

Історію чоловіка розповіли на сторінці Медійної ініціативи за права людини. 

Про зникнення Сергія стало відомо 5 вересня минулого року. Того дня він гуляв з родиною біля будинку, до нього підійшли невідомі та запропонували проїхати з ними. Коли донеччанин відмовився, його силоміць затягнули до мікроавтобуса та відвезли в невідомому напрямку. 

Три наступні дні рідні нічого не знали про те, де перебуває Куріс, а на четвертий день його зі слідами побиття привезли додому та влаштували там обшук. Під час нього бойовики знайшли одяг у стилі мілітарі та книжку “Савур-Могила” Андрія Пальваля та Максима Музики, в якій військовий розповідає про війну на сході в серпні 2014 року. Книгу, як з’ясувалося згодом, Сергію дала почитати подруга.

“Навіть не знаю, чи він її читав, але для “ДНР”, мабуть, цього досить, щоб звинуватити людину”, – каже вона. 

Про точне місце перебування Куріса його рідні дізналися тільки тоді, коли знайшли адвоката. Після побачення захисник розповів також про те, що Сергія катували. На спині чоловіка залишились опіки від електричного струму на ногах, гнійні рани на зап’ястках від підвішування на дибі та опіки від недопалків, які гасили об його спину.

Під час обміну в’язнями, що відбувся минулого року, Куріс зміг передати рідним записку, в якій розповів про те, що його тримають у СІЗО Донецька в підвалі. 

“Коли мене катували в секретній в’язниці так званого управління з боротьби з організованою злочинністю, в перервах між знущаннями, щоб я прийшов до тями, мене кидали на дві-три години в бетонну яму або везли на “проміжну бесіду” до одного з моїх катів. Він вирішував, які тортури застосувати далі. Він чесно заявляв, що, як і всі співробітники “управління”, вже є громадянином РФ і їм дозволено закатувати до смерті хоч 500 невинних, щоб знайти бодай одного співробітника СБУ”, – написав він їм. 

Куріс також розповів, що відмовився від співпраці з бойовиками й попросив домогтися його звільнення. 

Раніше ZMINA розповідала про студента Сергія Русинова з Луганська, якого звільнили з полону бойовиків на початку цього року. Хлопця звинуватили в тероризмі за допис у соцмережі  “Люблю маму, хардкор та Україну”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter