Бойовики помістили до карцеру полоненого В’ячеслава Засипку, бо його мати публічно домагається звільнення сина

Дата: 26 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Проросійські бойовики із 2018 року утримують у полоні та катують В’ячеслава Засипку. Чоловік має контузію та ледь пересувається, однак жодної медичної допомоги не отримує. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

В’ячеслав Засипка. Фото: “Радіо Свобода”

Засипку полонили в березні 2018-го. Як розповідає його сестра Галина Закревська, рідні не одразу дізналися, що В’ячеслав як таксист повіз до окупованої Макіївки знайому:

“Насправді ми й досі не знаємо, як так сталося. За основною версією, В’ячеслав відвозив у Макіївку свою знайому: вона хотіла придбати там будинок для своїх батьків. Урешті, їх обох затримали представники так званого “МГБ”.

Бойовики звинуватили Засипку в шпигунстві на користь України, затриману разом з ним жінку невдовзі відпустили, а його відправили до катівні “Ізоляція”. Там чоловіка катували струмом, зокрема й по шрамах від серйозного опіку, який той отримав за рік до полону. 

“Катували саме по обпечених ділянках. Після операцій братова шкіра стала схожа на крило метелика – така ж тонка і вразлива. Люди, які знаходилися з ним “на підвалі”, розповідають, що найбільше від катувань постраждали ноги: був період, коли брат не міг самотужки ходити”, – каже Закревська. 

У серпні 2019-го так званий суд бойовиків відправив Засипку на 17 з половиною років до Єнакіївської колонії № 52, де він перебуває досі. Стан здоров’я в’язня, за словами Омбудсмана, критичний, однак допомоги медиків, як і ліків, що передають рідні, він не отримує. 

Єнакіївська виправна колонія №52. Фото: Wikimapia

“Внаслідок хронічної венозної недостатності в нього набряклість ніг, трофічні виразки, викривлення стопи. Після пережитих катувань стан здоров’я критичний: контузія, зламані плоскогубцями зуби, опіки після тортур струмом”, – розповідає Денісова. 

Рідні намагаються привертати увагу до долі В’ячеслава, однак за це бойовики карають його. Так, за зустріч матері українця з Денісовою Засипку, попри важкий стан, помістили до карцеру.

“Усі вищеназвані дії є порушеннями не лише українського законодавства, але і норм міжнародного права. Враховуючи критичний стан здоров’я Засипки, наполягаю на його негайному звільненні”, – говорить Уповноважена. 

Денісова вже звернулася до представників Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні та безпосередньо до координаторки від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотти Реландер, щоб вони допомогли полоненому. 

Нагадаємо, що бойовики на Донбасі регулярно затримують цивільних, яких звинувачують у нібито шпигунстві. У такий спосіб полонили щонайменше 300 людей, багато з яких потребують термінового лікування. 

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка Уповноваженої Верховної Ради з прав людини 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter