Омбудсман: Полонений бойовиками Валерій Матюшенко може померти без операції

Дата: 15 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Стан здоров’я полоненого бойовиками “ДНР” Валерія Матюшенка критичний, і без оперативного втручання він може померти.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Фото: Медійна ініціатива за права людини

Валерій Матюшенко – підприємець та музикант, якого бойовики схопили в рідному Кальміуському в липні 2017 року, а згодом відправили на 10 років до в’язниці за “шпигунство”. Наразі він перебуває в Макіївській виправній колонії №32.

Як розповіла Денісова, висновок медиків, який ті склали на основі ультразвукової діагностики, свідчить, що Матюшенко має ознаки дифузно-осередкових змін щитоподібної залози та глибоку шийну лімфопатію з обох сторін. 

“Зволікання з кваліфікованим лікуванням може призвести до онкологічного новоутворення”, – стверджує Омбудсман. 

Окрім проблем зі щитоподібною залозою Матюшенко має вроджене генетичне захворювання – синдром Туретта, який характеризується підсвідомими постійними скороченнями м’язів. Тортури, які пережив чоловік в ув’язнені, погіршили його стан: “Інтервал між нервовими тиками становить лише декілька секунд, що призводить до морального та фізичного виснаження”. 

Також Матюшенко переніс напад через те, що вузол, який утворився в паховій зоні внаслідок тяжких робіт упродовж 10 місяців у катівні “Ізоляція”, виявився паховою грижею, що спричинило защемлення кишківника. 

Макіївська виправна колонія №32, де утримують Матюшенка. Фото: з відкритих джерел

“Без оперативного втручання защемлення може призвести до летального наслідку. В умовах виправної колонії вчасно надати потрібну меддопомогу неможливо”, – констатує Денісова. 

Влітку минулого року Україна в ТКГ просила екстрено звільнити Матюшенка через стан здоров’я, однак ці заклики бойовики проігнорували. За останні чотири роки українця не раз вилучали зі списків на обмін, а представників Міжнародного комітету Червоного Хреста, ОБСЄ та ООН просто не пускають до нього. 

Нагадаємо, що бойовики на Донбасі тримають у полоні майже 300 людей. Цивільних регулярно затримують, а потім звинувачують у шпигунстві та ув’язнюють. 

Матюшенко не єдиний в’язень, який терміново потребує лікування. На проведення складної операції, наприклад, чекає 43-річна лікарка з Макіївки Наталія Стаценко, яку бойовики полонили ще у 2019-му.  

Через те що монітори та правозахисники не мають доступу до місць несвободи на окупованих територіях, інформацію про життя в’язнів там складно оцінити. Однак наявні повідомлення вказують на те, що живуть вони в нелюдських умовах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter