Різдво для Наталії Стаценко: від бойовиків вимагають провести термінову операцію полоненій лікарці

Дата: 13 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Правозахисники закликають представників міжнародних організацій, парламентарів, урядовців, дипломатичний корпус різних країн та всіх небайдужих підтримати акцію “Різдво для лікарки Наталії Стаценко”. Бойовики утримують жінку в полоні з 2019-го та не дозволяють провести їй операцію на хребті. 

Про це повідомила голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Наталія Стаценко. Фото: Медійна ініціатива за права людини 

Наталія Стаценко – 43-річна лікарка зі шкірно-венерологічного диспансеру Макіївки, яку бойовики затримали за звинуваченнями в шпигунстві влітку 2019-го в Донецьку. Як пригадував колишній бранець Станіслав Асєєв, жінку затримали після того, як бойовики отримали доступ до його сторінок у соцмережах. 

“Вона була кинута на підвал тільки за те, що спілкувалася зі мною”,розповідав він.  

Наталію утримували у в’язниці “Ізоляція”, однак згодом перевели до СІЗО №5 Донецька. Ще до ув’язнення вона мала проблеми з хребтом, а тому чекала на операцію. В ув’язненні стан здоров’я Стаценко стрімко погіршився, бо її фактично не лікують. У липні поточного року стан жінки українська Омбудсман описувала як критичний. 

У вересні, після клопотань рідних, Стаценко оглянув лікар та призначив термінову операцію на 25 жовтня. Проте підконтрольна бойовикам адміністрація СІЗО не відпустила жінку та навіть домоглася підтримки цього рішення в так званому “суді”. 

“Операція, яка на неї чекає, дуже травматична. Вона вже зараз глибокий інвалід. А без операції моя донька просто помре”, – каже батько полоненої.

Голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук закликала публікувати на сторінках у соцмережах дописи на підтримку Стаценко із закликами провести їй необхідну операцію. 

Наталія Стаценко. Фото: фейсбук-сторінка Олександри Матвійчук

“Скоро Різдво, а це час радості та див. Тільки на диво сподіваються рідні Наталії, щоб урятувати її життя”, – мовить правозахисниця. 

На початку року в медіа з’явилась інформація про те, що Стаценко потрапила до списку обміну, який мав відбутися за посередництва підозрюваного в держзраді депутата і кума президента Росії Володимира Путіна Віктора Медведчука. Однак тоді процес зірвався. 

Формат передання, коли полонених мав забрати Медведчук, обурив членів ТКГ у Мінську та українське МЗС, яке назвало це “ударом по Нормандському формату”. Медведчук тоді не вперше став дотичним до теми політв’язнів. У 2019-му він разом з депутатом від ОПЗЖ Вадимом Рабіновичем відвідав Миколу Карпюка та Станіслава Клиха в московському СІЗО “Лефортово”. Тоді політики подарували Карпюку, якого російські силовики утримували з 2016 року і катували, сало та хліб. 

Нагадаємо, що, за даними Омбудсмана, на території ОРДЛО бойовики досі утримують понад 200 українців. Минулого року відбувся лише один обмін, під час якого 20 полонених передали Україні, а 18 осіб, яких звинувачували в різних злочинах в Україні, передали проросійським бойовикам. Четверо з них відмовилися повертатися на окуповані території. 

До цього обмін відбувся в грудні 2019 року. Тоді на підконтрольну уряду територію повернулося 76 громадян, зокрема 12 військовослужбовців, які перебували в полоні бойовиків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter