Бойовики понад два роки тримають у полоні сім’ю Зайцевих: матір та сина звинуватили в диверсії

Дата: 13 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Із 2019 року бойовики так званої “ДНР” тримають у полоні Олену та Владислава Зайцевих. Матір та сина звинуватили в підготуванні диверсій.

Їхню історію розповіли в Медійній ініціативі за права людини. 

Владислав та Олена Зайцеви. Фото: Медійна ініціатива за права людини

У лютому 2019 року в селищі Верхньоторецькому бойовики затримали 19-річного Владислава. Хлопця звинуватили в підготуванні диверсії. Він нібито мав підкласти вибухівку, щоб зруйнувати залізничний міст.

Згодом, того ж дня, бойовики затримали його мати Олену, яка працювала на залізниці. Як розповіли колишні ув’язнені, які спілкувались із Зайцевою, в день затримання вона побігла за сином та з власної волі сіла в машину представників так званого “МГБ”. 

Спочатку жінці казали, що не збираються її затримувати, однак згодом “арештували” на 30 діб. 

“Цілий місяць Олена була на “Ізоляції” – на “допити” її не возили. А коли зустрілася зі “слідчим”, повернулася до камери вся в сльозах, руки тремтіли, їй повідомили, що її сину загрожує до 20 років в’язниці і їй також буде великий термін, який саме – не уточнювали. Окрім того, Олена почула від когось, що її сина катували, вибиваючи так звані покази”, – розповідають правозахисники. 

У секретній в’язниці жінку тримали два місяці, а потім перевели до СІЗО Донецька. Зробили це, ймовірно, через погіршення здоров’я, адже в Зайцевої почалися кровотечі, що не зупинялися декілька тижнів. 

“Дуже схудла, аж світилася. Розповіла, що її не возять до слідчого, змусили підписати якісь папери – ніби вона спільниця, сказали, що вона мусить це зробити заради сина, щоб його не катували. Кровотечі тривали, до лікаря звернутися не могла”, – каже колишня заручниця, яка бачила Зайцеву вже в слідчому ізоляторі. 

Рідні жінки радилися з лікарями, які вважають, що її симптоми вказують на наявність онкології, та вимагають негайної операції:

“Але в СІЗО це неможливо. Туди навіть заборонено передавати ліки, тож Зайцева їх не має”

Наразі Владислава та Олену тримають у СІЗО Донецька. Колишні в’язні розповідають, що стан здоров’я хлопця також не є задовільним, адже в 14-річному віці він потрапив під обстріли та отримав опіки голови й контузію, яка спричиняє в нього постійний головний біль.

Нагадаємо, що бойовики на Донбасі регулярно затримують людей, яких потім звинувачують, наприклад, у шпигунстві та ув’язнюють. За нібито співпрацю з СБУ бойовики відправили до в’язниці на 15 років Марину Юрчак. Понад рік тримають у підвалі й донеччанина Сергія Куріса, звинуваченого в тероризмі через книжку, яку йому дав почитати друг. Нещодавно бойовики “ЛНР” ув’язнили на 12 років за “шпигунство” Дмитра Оробія.

Через те що монітори та правозахисники не мають доступу до місць несвободи на окупованих територіях, інформацію про життя в’язнів там складно оцінити. Однак наявні повідомлення вказують на те, що живуть вони в нелюдських умовах. 

Раніше ZMINA писала про 74-річного жителя Донецька Віталія Атаманчука, якого відправили за ґрати на 17 років також нібито за шпигунство на користь України.

Донька заручника Альона вже кілька років домагається звільнення батька. Але попри те, що прізвище Атаманчука є в списках на обмін, пенсіонер, колишній шахтар досі перебуває в полоні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter