Бойовики більше двох років тримають у полоні донеччанина В’ячеслава Шаболду

Дата: 11 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Проросійські бойовики так званої “ДНР” з 2019 року утримують у полоні донеччанина В’ячеслава Шаболду. Чоловіка звинуватили у “шпигунстві” та катували. 

Про це повідомили у Медійній ініціативі за права людини. 

Фото: фейсбук-сторінка Медійної ініціативи за права людини

В’ячеслав Шаболда – 32-річний житель Донецька. З дитинства його виховували бабуся та дідусь, тому після 2014 року він не зміг покинути окуповане місто та залишився доглядати за рідними. Вже в окупації Шаболда став батьком двох дітей, яких після його затримання вивезла з Донецька дружина. 

Затримали Шаболду 24 червня 2019 року. Того дня він був на роботі в одному з готелів міста. За свідченням колег, за ним прийшли співробітники так званого “міністерства державної безпеки” та попросили пройти разом з ними. Відтоді чоловіка ніхто не бачив. 

“Рідні взагалі не розуміли, що відбувається, коли В’ячеслав зник: шукали кілька днів — телефонували у лікарні, морги. Сам Шаболда співкамерникам розповідав, що бачив, а точніше, чув свою дружину лише одного разу після затримання, коли його вели в “МДБ” на допит з целофановим пакетом на голові”, – розповідають правозахисники. 

Як з’ясувалось, перші п’ять місяців донеччанина утримували у секретній в’язниці бойовиків “Ізоляція”. Бойовики вирвали йому зуби, застосовували електричний струм, били та погрожували вбити дітей, якщо той не підпише зізнання. Згодом чоловіка перевели до донецького СІЗО, де він знаходиться досі. 

За словами колишніх заручників, Шаболда скаржиться на сильні головні болі та болі в спині. До арешту він проходив мануальну терапію і лікування у остеопата та знаходився на обліку у ангіоневролога через судинну патологію мозкового кровообігу.

Відомо, що бойовики на Донбасі регулярно затримують людей, яких потім звинувачують, наприклад, у шпигунстві та ув’язнюють. За нібито співпрацю з СБУ бойовики відправили до в’язниці на 15 років Марину Юрчак. Тримають у підвалі й донеччанина Сергія Куріса, звинуваченого в тероризмі через книжку, яку йому дав почитати друг. Вже два роки в полоні знаходиться сім’я Зайцевих: матір Олену та сина Владислава бойовики звинуватили в диверсії. 

Через те, що монітори та правозахисники не мають доступу до місць несвободи на окупованих територіях, інформацію про життя в’язнів там складно оцінити. Однак наявні повідомлення вказують на те, що живуть вони в нелюдських умовах. 

Раніше ZMINA писала про 74-річного жителя Донецька Віталія Атаманчука, якого бойовики відправили за ґрати на 17 років також нібито за шпигунство на користь України.

Донька заручника Альона вже кілька років домагається звільнення батька. Але попри те, що прізвище Атаманчука є в списках на обмін, пенсіонер, колишній шахтар, досі перебуває в полоні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter