Бойовик Безлер через російський суд домігся компенсації від Bellingcat за статті про зв’язок зі збиттям “боїнга” МН-17

Дата: 20 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У Росії Жовтневий районний суд Санкт-Петербурга задовольнив позов колишнього командира проросійських бойовиків на Донбасі Ігоря Безлера, який той подав проти журналістів Bellingcat. Розслідувачів зобов’язали виплатити 4,6 тисячі доларів компенсації моральної шкоди за статті про збиття малайзійського “боїнга” МН-17, у яких згадують ім’я росіянина.

Про це повідомили в пресслужбі міських судів Санкт-Петербурга.

Ігор Безлер. Фото: openmedia.io

Ігор Безлер (позивний Бєс) – колишній офіцер Збройних сил Росії. Його угруповання контролювало місто Горлівку і прилеглі до нього райони влітку 2014 року. Голос росіянина можна почути на записах, де він доповідає про збиття літака людині, яку СБУ згодом ідентифікувала як агента ГРУ Василя Гераніна. Безлер давав свідчення слідчій групі, однак свою причетність до катастрофи лайнера заперечував.

Позов проти журналістів Безлер подав у вересні минулого року. У матеріалах розслідувачів, до яких мав претензії бойовик, його називали “важливим свідком” катастрофи. Водночас у них же зазначалося, що підлеглі Безлера могли повідомити про пасажирський лайнер MH-17 російським військовим, вважаючи його за український військовий літак.

На думку Бєса, журналісти “помилково інтерпретували” його телефонні дзвінки й тому нібито хибно визначили його як особу, причетну до катастрофи. Захисники росіянина налічили щонайменше 140 разів, коли його ім’я згадували в текстах. 

Спочатку Безлер просив виплатити йому пів мільйона рублів компенсації, однак суд зменшив суму до 340 тисяч. Наразі журналісти рішення суду не коментували.

Нагадаємо, що офіційно прокуратура Нідерландів висунула звинувачення в справі збиття “боїнга” над Донбасом у 2014 році чотирьом людям:

  • Сергію Дубинському (позивний Хмурий) – голова розвідки так званої “ДНР”, ветеран ГРУ РФ. Його вважають організатором бойового застосування установки.
  • Ігорю Гіркіну (позивний Стрелок) – “міністр оборони” так званої “ДНР”. Як встановили слідчі, вранці 18 липня він розмовляв із Дубинським, який пов’язаний з евакуацією установки “Бук” з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. 
  • Олегу Пулатову (позивний Гюрза) – підполковник запасу російських повітряно-десантних військ. Причетний, за версією слідства, до перевезення “Бука” й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонідові Харченку (позивний Кріт) – громадянин України, командир так званого “розвідувального батальйону” в “2-му відділі ГРУ ДНР”, причетний до охорони установки “Бук” у районі місця пуску на південь від Сніжного. Він, можливо, також координував транспортування “Бука” з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію установки до Росії.

Нідерландський уряд також подав позов до Європейського суду з прав людини проти Росії через її роль у збитті літака рейсу MH-17. У такий спосіб влада країни підтримала родичів загиблих унаслідок катастрофи, які наполягають, що керівництво РФ є відповідальним за смерть їхніх близьких. Внаслідок падіння літака у 2014 році над Донбасом загинули 298 людей. 

Минулого року суд відмовив у розслідуванні альтернативних сценаріїв катастрофи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter