Справа МН-17: Нідерланди розповіли про деталі позову проти Росії до ЄСПЛ

Дата: 15 Липня 2020
A+ A- Підписатися

У позові до Європейського суду з прав людини проти Росії через її роль у збитті літака рейсу MH-17 над Донбасом у 2014 році уряд Нідерландів наголошує на порушенні трьох статей Європейської конвенції з прав людини.

Про це розповів посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов, повідомляє Укрінформ.

Йдеться про порушення другої, третьої та 13-ї статей. Стаття 2 конвенції визначає, що право кожного на життя охороняється законом. Нікого не може бути умисно позбавлено життя інакше ніж через виконання смертного вироку суду, ухваленого після визнання особи винною в скоєнні злочину, за який закон передбачає таке покарання. Стаття 3 наголошує, що ні до кого не може бути застосовано катування або нелюдське чи таке, що принижує гідність, поводження або покарання. Стаття 13 вказує: кожен, чиї права та свободи, визнані в цій конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення вчинили особи, які здійснювали свої офіційні повноваження.

“Нідерланди посилаються на статтю 13 конвенції у зв’язку з неналежним рівнем співпраці РФ у розслідуванні збиття літака, всупереч її зобов’язанням відповідно до Європейської конвенції про взаємну допомогу в кримінальних справах”, – зазначив Ченцов.

Також дипломат наголосив, що впродовж 12 тижнів після офіційного передання позову РФ секретаріатом ЄСПЛ країни, які бажають приєднатися до позову як треті сторони, зможуть це зробити. 

Нагадаємо, що у квітні минулого року Європейський суд з прав людини повідомив уряду Росії про скарги родичів загиблих у катастрофі MH-17 і просив Москву викласти міркування з цього питання. На Росію скаржилися 380 осіб, які наголошувати на порушенні “права на життя” Європейської конвенції з прав людини й стверджували, що влада РФ є відповідальною за смерть їхніх родичів.

Також родичі загиблих скаржилися на відсутність співпраці Росії з міжнародним розслідуванням за статтею “Заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження” конвенції та наголошували на порушенні країною статей про право на справедливий суд, повагу до приватного і сімейного життя та право на ефективний засіб правового захисту. Нідерландський уряд вирішив подати позов до ЄСПЛ, щоб підтримати скарги родин загиблих. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter