Суд щодо збиття “боїнга” MH17 відмовив у розслідуванні альтернативних сценаріїв катастрофи

Дата: 25 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Судді, які розглядають справу проти чотирьох обвинувачених у збитті у 2014 році літака Malaysia Airlines рейсу MH17, в середу відхилили прохання адвокатів про надання їм додаткового часу для розслідування альтернативних сценаріїв причин авіакатастрофи.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Четверо фігурантів справи, яким прокуратура Нідерландів висунула звинувачення

На початку листопада суд у Нідерландах відновив слухання в справі. Судді заявили, що отримали багато запитів від адвокатів підполковника запасу російських повітряно-десантних військ Олега Пулатова. Його захист вимагав заново допитати експертів та свідків у справі MH17, а також заново дослідити всі докази, незважаючи на те що міжнародні слідчі ще два роки тому поклали на Росію відповідальність за збиття літака.

За словами суддів, з деякими запитами адвокати росіянина затягнули.

 “У захисту немає необмежених прав на те, щоб просити про додаткові розслідування. Суд повинен домогтися того, щоб розгляд справи проводився без затягування часу”, – заявив суддя.

Нагадаємо, що офіційно прокуратура Нідерландів висунула звинувачення в справі чотирьом людям:

  • Сергію Дубинському (позивний Хмурий) – голова розвідки так званої “ДНР”, ветеран ГРУ РФ. Його вважають організатором бойового застосування установки.
  • Ігорю Гіркіну (позивний Стрелок) – “міністр оборони” так званої “ДНР”. Як встановили слідчі, вранці 18 липня він розмовляв із Дубинським, який пов’язаний з евакуацією установки “Бук” з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. 
  • Олегу Пулатову (позивний Гюрза) – підполковник запасу російських повітряно-десантних військ. Причетний, за версією слідства, до перевезення “Бука” й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонідові Харченку (позивний Кріт) – громадянин України, командир так званого “розвідувального батальйону” в “2-му відділі ГРУ ДНР”, причетний до охорони установки “Бук” у районі місця пуску на південь від Сніжного. Він, можливо, також координував транспортування “Бука” з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію установки до Росії.

Влітку нідерландський уряд подав позов до Європейського суду з прав людини проти Росії через її роль у збитті літака рейсу MH17. У такий спосіб влада країни підтримала родичів загиблих унаслідок катастрофи, які наполягають, що влада РФ є відповідальною за смерть їхніх близьких. Відомо, що внаслідок падіння літака у 2014 році над Донбасом загинули 298 людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter