Білоруський політв’язень Вітольд Ашурок помер у колонії

Дата: 22 Травня 2021
A+ A- Підписатися
50-річний білоруський політв’язень Вітольд Ашурок помер у колонії в Шклові Могильовської області.
 
Про це повідомляє видання “Наша Нива” з посиланням на родичів Ашурка.
 
Його рідним сказали, що причиною смерті стала зупинка серця. Від політв’язня не було листів впродовж останніх двох тижнів.

 

У січні суд засудив Ашурка до п’яти років колонії загального режиму. Його звинуватили в організації та підготовці дій, що грубо порушують громадський порядок, а також у насильстві чи погрозі застосування насильства щодо співробітника органів внутрішніх справ. На той момент це був найсуворіший вирок для учасників акцій протесту в Білорусі.

Суд над політв’язнем був закритим, хоча підтримати активіста прийшли десятки людей. Спочатку таке рішення пояснювали епідемічною ситуацією, потім – “державною таємницею”, повідомляв правозахисний центр “Весна”.

Уперше Вітольда Ашурка затримали увечері 9 серпня, але через кілька днів звільнили. 19 вересня активіста знову затримали й засудили до 30 діб адміністративного арешту за участь у восьми мітингах. Вийти на свободу вже не вдалося, оскільки проти нього були порушені кримінальні справи.

Нічого нелогічного не вийшло: я знав, що опинюся в тюрмі, якщо наш протест не досягне своєї мети“, – писав політв’язень в листі журналісту “Нашої Ниви”.

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Республіці Білорусь 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Основні гасла протестувальників – проведення повторних, чесних виборів президента країни. Влада почала придушувати мирні протести, використовуючи гумові кулі, сльозогінний газ та водомети; у відповідь траплялися сутички із силовиками. На кілька днів у країні майже повністю відімкнули інтернет. Було затримано кілька тисяч людей. Однак акції протесту тривають до сьогодні з різною інтенсивністю.

Наразі сотні людей в країні визнали політичними в’язнями. За даними ООН, нині щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти. Також відомо про загиблих. Ще тисячі білорусів отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. 

ZMINA входить до Міжнародного комітету з розслідування тортур у Білорусі. Комітет випустив вже три доповіді про масові тортури, які трапились у перші дні протестів, та про умови утримання та поводження із затриманими.

Фотографія обкладинки: правозахисний центр “Вясна”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter