Білоруський паралімпієць допомагає Росії викрадати дітей з України

Дата: 03 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Білоруський спортсмен, член національної паралімпійської збірної Білорусі Олексій Талай організовує вивезення дітей з окупованих територій України до Білорусі. 

Про це розповіли в Центрі національного спротиву та сам Талай, відповідаючи на звинувачення. 

Фото: фейсбук-сторінка Талая

Повідомлення на сайті центру з’явилося 2 липня, втім ще 27 червня сам Талай у пропагандистській програмі на білоруському телебаченні відповів на звинувачення в організації викрадення дітей з України, які йому адресували білоруські опозиціонери. Він називає депортацію “порятунком”. 

За словами Талая, через табори на території Білорусі пройшли “тисячі дівчаток та хлопчиків”, а організовували їх за згоди самопроголошеного президента країни Олександра Лукашенка. У своїй відповіді Талай наголосив, що “європейці та західний світ” оголосили санкції “інваліду без рук і без ніг”, та додав, що нібито головною втратою для нього стане неможливість змагатися на Паралімпійських іграх у Франції 2024 року.

Нещодавно ПАРЄ ухвалила резолюцію із закликом не допускати росіян і білорусів до Олімпіади в Парижі навіть під нейтральним прапором, бо це використають режими з РФ та Білорусі для пропаганди, а також унеможливить участь інших спортсменів, зокрема й українських. 

Нагадаємо, що в Росії в спеціальному банку даних про дітей-сиріт та дітей, що залишилися без піклування батьків, за час повномасштабного російського вторгнення з’явилося майже 2,5 тисячі дітей-сиріт, яких могли депортувати з України.

За офіційними даними української влади, за рік війни Росія депортувала з України понад 19 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. За даними з відкритих джерел у РФ, росіяни вивезли 744 тисячі дітей. У Європарламенті вважають, що з 2014 року росіяни депортували до 300 тисяч українських дітей.

Деякі з тих, кого вдалося повернути до України, розповідають про знущання та погрози відправити до божевільні, про жахливі умови перебування в так званих “таборах”, про ідеологічне перевиховання та про те, що адміністрація та вихователі ставляться до них, як до тварин.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter