Журналісти знайшли у спеціальному каталозі сиріт в Росії майже 2,5 тисячі дітей, яких могли вкрасти з України

Дата: 31 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії у спеціальному банку даних про дітей-сиріт та дітей, що залишилися без піклування батьків, за час повномасштабного російського вторгнення з’явилось майже 2,5 тисячі дітей-сиріт, яких могли депортувати з України.

Про це розповідає видання “Важливі історії”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: АР

ZMINA вже розповідала, що ідея російської влади викрадати та незаконно усиновлювати українських дітей не нова. У РФ вже багато років діє проєкт під назвою “Потяг надії”, в межах якого дорослі, готові стати усиновлювачами, їдуть не тільки у різні регіони РФ, але й на окуповані українські території. Їздили такі потяги після 2014-го, наприклад, до Криму.  

До початку повномасштабного вторгнення Росії викрадених дітей розподіляли по російських сім’ях “вручну”, не заносячи до банку даних, втім, з минулого року систему змінили. 

У 2022 році одразу у двох десятках російських регіонів та в окупованому Кримуі Там виявили 26, ймовірно, викрадених українських дітей різко зросла кількість дітей, поставлених на облік до банку даних. При цьому за останні шість років ці регіони вносили до банку набагато менше дітей. Найбільше дітей з’явилося у Ростовській області (573), Москві (460) та Нижньогородській області (388).

Журналісти наголошують – стверджувати, що усі знайдені ними діти з України, не можна. Однак підтвердження тому, що російська влада почала вносити українських дітей до російської бази даних сиріт розслідувачі отримали у щонайменше двох регіонах. Як виявилось, дітей відправляють з одного регіону РФ до іншого, повертають на окуповані території, перекидають між установами, що ускладнює їх пошук.

Переглядаючи пропагандистські матеріали, журналісти змогли помітити на кадрах дитячого будинку “Ластівка” у Нижньому Новгороді 9-річного Олександра та його сестру – їх вивезли з Донецька, хоча у них є батьки. Російські посадовці переконують, що батьки зловживають алкоголем, але жодних підтверджень цих слів не наводили. 

Загалом до нижньогородського центру “Ластівка” потрапили 14 дітей, вивезених з України, але вже у травні цього року адміністрація установи звітувала, що жодної викраденої дитини в них немає. 

Підозрювані Міжнародним кримінальним судом у депортаціях українських дітей президент Росії Путін та його уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова. Фото: сайт Кремля

Опиняються українські діти й на Крайній Півночі Росії, а саме у Ямало-Ненецькому автономному окрузі за тисячі кілометрів від України. У базу даних сиріт цього регіону торік внесли на 71 дитину більше, ніж зазвичай. 

Як у закладах, так і у сім’ях росіян, дітей з України піддають пропагандистській обробці, змушують плести маскувальні сітки для російських військових, а деякі окупанти приїжджають до них особисто, щоб розповісти про “боротьбу з нацизмом”. 

Після винесення ордера Міжнародним кримінальним судом на арешт Путіна та його уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової, з депортації у Росії вдалось повернути додому понад три сотні дітей, але майже усі вони мають батьків або опікунів в Україні. 

Україна неодноразово заявляла, що готова забрати додому усіх депортованих до Росії дітей. 

Журналісти “Важливих історій” мають у своєму розпорядженні анкети понад 37 тисяч дітей з всеросійського банку даних. 

Якщо ви шукаєте депортовану дитину або знаєте щось, що може допомогти у пошуках вивезених з України в Росію дітей, — пишіть автору розслідування Каті Бонч-Осмоловській на пошту bonchosmolovskaya@istories.media або у зворотний зв’язок“, – просять вони. 

Нагадаємо, за офіційними даними української влади, за рік війни Росія депортувала з України понад 19 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. За даними з відкритих джерел у РФ, росіяни вивезли 744 тисячі дітей. У Європарламенті вважають, що з 2014 року росіяни депортували до 300 тисяч українських дітей.

Деякі з тих, кого вдалося повернути до України, розповідають про знущання та погрози відправити до божевільні, про жахливі умови перебування в так званих “таборах”, про ідеологічне перевиховання та про те, що адміністрація та вихователі ставляться до них, як до тварин.

Війна в Україні, як вважають у ЮНІСЕФ, штовхає ціле покоління дітей “до краю прірви”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter