Білоруська спортсменка Ольга Сафронова попросила притулку в Польщі

Дата: 06 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Білоруська спортсменка Ольга Сафронова покинула батьківщину та переїхала до Польщі після тиску влади. 

Про це повідомляє видання PAP.

Ольга Сафронова. Фото: Getty Images

Ольга Сафронова – вершниця та призерка багатьох змагань, зокрема Кубка світу 2019 року. Після початку масових протестів у Білорусі спортсменка відкрито підтримала опозицію та разом з колегами підписала відкрите звернення за чесні вибори.

Сафронова мала виступити від Білорусі на цьогорічній Олімпіаді в Токіо, однак її дискваліфікували нібито через позитивний аналіз на допінг в одного з її коней. Зроблений у Польщі антидопінговий тест цю інформацію не підтвердив.

Попросити притулку в Польщі білоруска вирішила після ситуації з легкоатлеткою Христиною Тимановською. Допомогу в отриманні візи та транспортуванні коней Сафроновій надала депутатка від польської опозиційної Громадянської коаліції.

Адвокат вершниці розповів, що справі не надавали розголосу, щоб Сафронова могла безперешкодно покинути Білорусь. Поки вона виступатиме під нейтральним прапором, але планує отримати польське громадянство і надалі виступати вже за Польщу.

Ольга Сафронова

Тимановська та Сафронова не перші білоруські спортсменки, яких влада переслідує за підтримку протестів. У вересні 2020-го на 15 діб арештували відому баскетболістку Олену Левченко, а вже поточного року влада сусідньої країни оголосила в розшук чемпіонку світу з плавання Олександру Герасименю через нібито “заклики до заподіяння шкоди національній безпеці”.

Відправили до колонії на два з половиною роки за “опір співробітникам міліції” під час акції протесту й білоруського чемпіона світу з тайського боксу Олексія Кудіна.

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Білорусі 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Влада, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. Однак тиск не припинився й після спаду хвилі протестів. 

За даними правозахисників, від репресій у країні постраждали близько 30 тисяч людей. Щонайменше шестеро учасників протестних акцій, за даними ООН, зникли безвісти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter