У Білорусі оголосили в розшук чемпіонку світу через “загрозу нацбезпеці”

Дата: 28 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Слідчий комітет Білорусі оголосив у розшук триразову олімпійську призерку, чемпіонку світу з плавання Олександру Герасименю через нібито “заклики до заподіяння шкоди національній безпеці”.

Про це повідомили в Слідчому комітеті республіки. 

Герасименя отримує нагороду від Олександра Лукашенка у 2019 році. Фото: БЕЛТА

Олександра Герасименя – триразова олімпійська призерка 2012 і 2016 років, лауреатка ордену Вітчизни III ступеня і ордену Пошани Білорусі. До початку масових акцій у країні спортсменка, як розповідають журналісти, була гостею державних телеканалів та президентських балів, однак ситуація змінилася після того, як вона публічно підтримала білоруський протест.

“Звичайно, на піку кар’єри мене вшановували й на найвищому державному рівні. Після Олімпіади у 2012 році мені вручили орден Вітчизни III ступеня, після Ріо я отримала орден Пошани. Один з двох – точно не пам’ятаю – мені особисто вручав Лукашенко. Тоді я досить спокійно ставилася до отримання державних нагород, сприймаючи це як визнання мого спортивного успіху, не більше. Хоча сьогодні ми бачимо, що нагороди роздають зовсім за інші “заслуги”. Орденоносцями стають угодні й ті, хто опинився в потрібний час і в потрібному місці”,розповідає Герасименя. 

За словами спортсменки, із серпня минулого року, відколи білоруси виходять на протести, вона очолює Фонд спортивної солідарності. Нещодавно Герасименя продала золоту медаль через eBay за 16 тисяч доларів, щоб передати кошти на підтримку спортсменів, які зазнали переслідувань. Раніше білоруська влада вже тиснула на спортсменів, які підтримують протести. Так, у вересні 2020-го в країні за підтримку мітингувальників на 15 діб арештували відому баскетболістку Олену Левченко.

Фото: TUT.by

“Чому я не вибрала позиції “не вплутуватися”? Тому що мені було б соромно дивитися дитині в очі. Хтось може сказати, що можна залишитись осторонь і поберегти нерви, але в мене все працювало навпаки: мені полегшало тільки після того, як я висловила позицію. Промовчавши, я б картала себе все життя”, – каже Герасименя.

Офіційно спортсменку переслідують за “заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь, вчинені з використанням засобів масової інформації та глобальної комп’ютерної мережі Інтернет”. З кінця минулого року Герасименя перебуває в Литві. 

“У Білорусі я постійно була напоготові, перед прогулянкою з дитиною чистила чати в месенджерах і тримала телефон із собою, думаючи, кому телефонувати, щоб забрали доньку в разі мого затримання. Коли вже опинилася в Литві, то нарешті відчула: все добре, я в безпеці. Але перший час звичка озиратися все ще залишалася. І я не уявляю, в якому психологічному стані сьогодні перебувають білоруси, які досі борються за своє право і слово всередині країни”, – розповідає вона.

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Республіці Білорусь 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Основні гасла протестувальників – проведення повторних, чесних виборів президента країни. Влада почала придушувати мирні протести, використовуючи гумові кулі, сльозогінний газ та водомети; у відповідь траплялися сутички із силовиками. На кілька днів у країні майже повністю відімкнули інтернет. Було затримано кілька тисяч людей. Однак акції протесту тривають до сьогодні з різною інтенсивністю.

За наявними даними, з моменту початку протестів затримано близько 30 000 осіб, понад 2000 затриманих білорусів зазнали катувань і жорстокого поводження з боку силовиків. Водночас сфабриковано понад 1000 кримінальних справ за політичними мотивами.

США, країни ЄС, Велика Британія заявили, що не визнають підсумків виборів у Білорусі. Значна частина міжнародної спільноти засудила дії влади Білорусі. З такими заявами виступили Європейський Союз, Рада ООН з прав людини, Рада Європи, ОБСЄ та ПАРЄ. Окрім цього, санкції проти влади Білорусі ввели як окремі країни (США, Литва, Латвія, Естонія, Канада), так і міжурядові організації (ЄС).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter