Білоруського чемпіона світу з тайського боксу Кудіна відправили до колонії на два з половиною роки

Дата: 11 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Суд Молодечненського району у Білорусі виніс вирок у кримінальній справі щодо чемпіона світу з тайського боксу Олексія Кудіна. За “опір співробітникам міліції” під час акції протесту у серпні минулого року він отримав 2,5 року колонії.

Про це повідомили у правозахисному центрі “Вясна”. 

Кудін під час протестів у серпні минулого року

Олексій Кудін – білоруський боєць ММА, багаторазовий чемпіон світу з кікбоксингу і тайського боксу. Вперше його затримали 10 серпня минулого року на центральній площі міста Молодечно. Два тижні він провів у райвідділку і СІЗО у місті Жодіно, але згодом його відпустили під домашній арешт, а перед судом – під підписку про невиїзд.

Перше засідання у справі Кудіна призначили на 19 листопада 2020-го, однак на нього спортсмен не з’явився, а тому його оголосили в розшук.

На початку поточного року білоруса затримали у Москві, а згодом російська влада, попри рішення ЄСПЛ, видала його на батьківщину. Напередодні останнього засідання прокуратура повідомила, що просить для Кудіна 3,5 року колонії, однак суд зменшив строк на рік. 

“Я думаю, що в свідченнях на моєму суді було багато протиріч. Вважаю, що було доведено застосування співробітниками спецзасобів. Я не заперечую ударів, але це була самооборона. Я шкодую про завдані (співробітникам міліції. – Ред.) тілесні ушкодження. Шкодую я і про те, що висміяв їх в інтерв’ю. Адже вони просто виконували свої обов’язки. Прошу не позбавляти мене волі. Я і далі готовий виступати за Білорусь”, – сказав чоловік у останньому слові. 

Фото: Fight Nights 

Кудін не перший білоруський спортсмен, якого влада переслідує за підтримку протестів. Так, у вересні 2020-го на 15 діб арештували відому баскетболістку Олену Левченко. Весною поточного року влада оголосила в розшук чемпіонку світу з плавання Олександру Герасименю через нібито “заклики до заподіяння шкоди національній безпеці”.

Відомою на весь світ стала історія й легкоатлетки Крістіни Тимановської, яку насильно намагались повернути до Білорусі з Олімпіади у Токіо за критику білоруських спортивних чиновників. 

Нагадаємо, після чергових виборів президента в Білорусі 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Влада, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. Однак тиск не припинився й після спаду хвилі протестів. 

За даними правозахисників, від репресій у країні постраждали близько 30 тисяч людей. Щонайменше шестеро учасників протестних акцій, за даними ООН, зникли безвісти.

ZMINA входить до Міжнародного комітету з розслідування тортур у Білорусі. Комітет випустив уже три доповіді про масові тортури, які трапилися у перші дні протестів, і про умови утримання та поводження з тисячами затриманих.
 
Фотографія обкладинки: Fight Nights 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter