Білоруська влада намагалась вивезти з Токіо спортсменку Крістіну Тимановську (оновлено)

Дата: 02 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Білоруську легкоатлетку Крістіну Тимановську намагались насильно вивезти з Токіо, де проходять тридцять другі літні Олімпійські ігри. Наразі спортсменка знаходиться у безпеці під охороною японської поліції, а Міжнародний олімпійський комітет вимагає від Білорусі пояснень щодо ситуації. 

Про це повідомили у Білоруському фонді спортивної солідарності. 

Фото: фейсбук-сторінка blr.athletics

24-річна Тимановська підтримувала протести проти самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка та висловлювалась на підтримку демократичних змін у власній країні. За декілька днів до інциденту спортсменка публічно розкритикувала білоруських спортивних чиновників, які без дозволу заявили її на олімпійську естафету 4×400 метрів. Вона мала замінити одну з двох білоруських легкоатлеток, яких не допустили до участі в Олімпіаді через недостатню кількість допінг-проб. 

1 серпня Тимановській терміново купили квиток на літак та відвезли з речами в аеропорт, однак до цього вона встигла повідомити про тиск колегам та медіа. Звернулась спортсменка й до поліції. 

“Я не повернуся до Білорусі”, – заявила згодом Тимановська журналістам Reuters.

Білоруська влада стверджує, що хотіла відправити Тимановську додому через її емоційний стан. 

Наразі Чехія та Польща вже повідомили, що готові надати олімпійці візу для в’їзду. Згодом заступник міністра закордонних справ Польщі Марцін Пшидач у твіттері зазначив, що спортсменка отримала гуманітарну візу. 

У свою чергу речник Міжнародного олімпійського комітету Марк Адамс, якого цитує BBC, заявив, що Тимановською опікується японська влада. За його словами, до процесу переговорів залучили і агенцію ООН з питань біженців. Окрім цього, МОК звернувся до Національного олімпійського комітету Білорусі з вимогою дати вичерпні пояснення щодо ситуації.

Відомо, що Національний олімпійський комітет Білорусі з початку поточного року очолює старший син Олександра Лукашенка Віктор. До цього цю посаду 24 роки обіймав сам самопроголошений президент республіки. Обох офіційно не допускають на Ігри через переслідування спортсменів у країні. 

Нагадаємо, що Тимановська не перша білоруська спортсменка, яку влада переслідує за підтримку протестів. Так, у вересні 2020-го на 15 діб арештували відому баскетболістку Олену Левченко. Весною поточного року влада оголосила в розшук чемпіонку світу з плавання Олександру Герасименю через нібито “заклики до заподіяння шкоди національній безпеці”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter