Австрія підтримала створення спецтрибуналу для Росії — Дмитро Кулеба

Дата: 16 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Австрія приєдналася до групи держав, які працюють над створенням спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України; таких країн вже 33.

Про це 16 березня повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у твіттері.

Дмитро Кулеба. Джерело: Getty Images

“Я вдячний Австрії за приєднання до коаліції країн, які працюють над створенням Спеціального трибуналу для злочину агресії проти України. До складу Основної групи вже входять 33 держави. Зі зростанням їх числа зростає і віра в те, що керівництво Росії буде притягнуто до відповідальності”, — написав він.

Нагадаємо, що Європарламент ухвалив резолюцію щодо створення спецтрибуналу для переслідування злочину агресії проти України, за який відповідає вище керівництво РФ, у січні 2023 року. 

Перше засідання коаліції відбулося 26 січня, в ньому взяла участь 21 держава. За лютий їхня кількість збільшилася на вісім — до 29.

Створення трибуналу підтримали в Єврокомісії, Естонії, Латвії та Литві, Франції, Нідерландах тощо. Першою країною Латинської Америки, яка підтримала коаліцію, стала Гватемала.

Проведення другого засідання зі створення спецтрибуналу заплановано на 21–22 березня нинішнього року в Страсбурзі (Франція).

Відомо, що в Україні вже зібрали робочу групу для формування міжнародного трибуналу для Росії, створити який можуть у Нідерландах. Варіант укладення міждержавної угоди для проведення суду над російським керівництвом, схоже, сьогодні має найбільше підтримки, а приєднання до цієї угоди якомога більшої кількості держав та організацій, наприклад ЄС, ООН, Ради Європи, надасть процесу ширшого визнання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter