Гватемала приєдналася до країн, які підтримали створення спецтрибуналу щодо воєнних злочинів росіян в Україні

Дата: 25 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Першою країною Латинської Америки, яка підтримала створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії РФ проти України, стала Гватемала.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

У Нью-Йорку я був радий зустрітися з міністром закордонних справ Гватемали Маріо Адольфо Букаро Флоресом. Гватемала – наш вірний друг“, – написав Кулеба.

Міністр зазначив, що під час зустрічі сторони обговорили спільні зусилля щодо притягнення РФ до відповідальності за воєнні злочини в Україні.

Ми обговорили спільні зусилля щодо притягнення РФ до відповідальності, зокрема за злочин агресії. Гватемала стане першою країною Латинської Америки, яка увійде до Основної групи зі створення спеціального трибуналу за злочини агресії проти України”, – поінформував міністр.

Раніше Україна запропонувала країнам “Великої сімки“ та іншим державам-партнерам підтримати ініціативу зі створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання РФ за злочин агресії проти України.

Наразі створення трибуналу підтримали в Єврокомісії, Естонії, Латвії та Литві, Франції, Нідерландах тощо.

Нагадаємо, у січні поточного року Європарламент ухвалив резолюцію щодо створення спецтрибуналу для переслідування злочину агресії проти України, за який відповідає вище керівництво РФ. 

В Україні вже зібрали робочу групу для формування міжнародного трибуналу для Росії, створити який можуть у Нідерландах. Варіант укладення міждержавної угоди для проведення суду над російським керівництвом, схоже, сьогодні має найбільше підтримки, а приєднання до цієї угоди якомога більшої кількості держав та організацій, наприклад ЄС, ООН, Ради Європи, надасть процесу ширшого визнання.

Фото обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter