Австралія запровадила санкції проти причетних до переслідування російського журналіста Володимира Кара-Мурзи

Дата: 07 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Уряд Австралії запровадив санкції проти причетних до переслідування російського журналіста, опозиційного політика Володимира Кара-Мурзи.

Про це пише “Укрінформ” з посиланням на заяву глави МЗС країни Пенні Вонг.

Володимир Кара-Мурза в Басманному суді Москви 22 квітня 2022 року. Джерело: Гаврило Григоров

Цілеспрямовані фінансові санкції та заборону на в’їзд країна ввела для трьох співробітників Федеральної служби безпеки РФ, десяти офіційних осіб, зокрема заступника російського міністра, пов’язаних з політично вмотивованим арештом, судом і вироком Кара-Мурзі, зазначила керівниця австралійського МЗС.

За словами Вонг, причетні до жахливих репресій у Росії проти громадянського суспільства, правозахисників, незалежних журналістів, опозиційних діячів і меншин мають бути притягнуті до відповідальності.

Також уряд Австралії закликав Росію виконувати свої зобов’язання щодо прав людини згідно з міжнародними договорами й негайно та безумовно звільнити Кара-Мурзу та всіх інших затриманих політичних активістів.

Володимир Кара-Мурза (молодший) – російський політик, письменник та історик, тележурналіст, представник російської опозиції, співзасновник російського антивоєнного комітету. Син відомого російського журналіста Володимира Кара-Мурзи.

Заарештований у квітні 2022 року, приводом для порушення справи став його виступ із критикою дій російської влади та війни в Україні перед законодавцями американського штату Аризона. Зокрема, у своїй промові він сказав: “Сьогодні весь світ бачить, що путінський режим робить з Україною. Він скидає бомби на житлові райони, лікарні та школи”.

Тоді чоловіку інкримінували “поширення фейків про російську армію”. Також проти нього завели ще дві кримінальні справи: про участь у “небажаній у Росії організації” та про державну зраду. За версією слідства, політик за 30 тисяч доларів на місяць нібито протягом багатьох років надавав організаціям із країн–членів НАТО допомогу проти безпеки Росії.

Згодом Кара-Мурзу засудили за трьома статтями КК РФ: сім років – у справі про “військові фейки”, три – у справі про участь у діяльності небажаної організації та 18 – у справі про “державну зраду”.

Чоловік свою провину не визнав, заявивши в останньому слові, що перебуває у в’язниці за свої політичні погляди.

Міністерство фінансів США додало до санкційного списку шістьох громадян Росії, причетних до кримінального переслідування та порушення прав Кара-Мурзи.

Також Європейський Союз вніс до санкційного списку за порушення прав людини офіційних осіб Росії, причетних до засудження Кара-Мурзи та винних у негуманному поводженні з ним в ув’язненні.

У серпні перший апеляційний суд загальної юрисдикції Москви залишив без змін вирок Кара-Мурзі – 25 років колонії суворого режиму за трьома статтями Кримінального кодексу Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter