Архітектор “Квітів України” виграв суд у справі про авторські права

Дата: 13 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

10 жовтня Верховний Суд опублікував постанову, якою скасував усі попередні рішення й постанови судів інших інстанцій у справі про авторські права архітектора “Квітів України” Миколи Левчука. 

Про це повідомляють активісти ГО “Зберегти Квіти України” у своєму телеграм-каналі. 

Павільйон “Квіти України” – зразок модерністської архітектури. Побудований 1985 року за адресою: вул. Січових стрільців, 49

“Ми трохи розчаровані, саме в обґрунтуванні рішення. Верховний Суд півтора року розглядав справу і єдине, що виявилося результатом розгляду складних питань – це рішення повернути розгляд на першу інстанцію, яка має ретельніше дослідити визначення службового твору та внески співавторів, розподіл прав”, – зазначають активісти. 

За їхніми словами, цю справу передали на новий розгляд до суду першої інстанції, яка має ретельніше дослідити визначення службового твору відповідно до закону “Про авторське право”, а також з’ясувати внесок кожного зі співавторів у створенні “Квітів України” та розподіл їхніх прав.

Крім того, активісти зазначають, що Верховний Суд не відповів на жодне з питань, пов’язаних з правами архітекторів, наприклад:

  • Чи саме будівля (або тільки креслення) є твором, на які виникають авторські права в архітектора?
  • Якщо архітектор працював на роботі, то авторські права на архітектурні плани, зокрема немайнові (права на ідею), належать роботодавцю чи ні?
  • Чи законодавство України захищає архітектурні проєкти та будівлі, які створили у часи УРСР?

Раніше Київський апеляційний суд у складі суддів Руслани Березовенко, Галини Мостової під головуванням Олени Лапчевської не задовольнив апеляцію щодо авторського права архітектора “Квітів України” Миколи Левчука.

Нагадаємо, будівля “Квіти України” розташована в центрі Києва на вулиці Січових стрільців. Звели її у 80-х роках XX століття як навчально-методичний павільйон у стилі післявоєнного модернізму.

Влітку 2021-го власник зрізав плющ, яким був обвитий фасад будівлі, а також почав демонтаж для “реконструкції споруди”.

Техніка встигла знести частину фасаду будівлі, проте активісти зламали паркан і заблокували роботу будівельників.

Вже в жовтні того ж року Київський апеляційний суд  заборонив реконструкцію на час судового процесу. Заборонили проводити будь-які роботи, які мають чи можуть мати своїм наслідком будь-які зміни фасаду або інших елементів будівлі, що відрізнятимуться від авторського проєкту будівлі.

Під заборону до набрання рішенням у справі законної сили потрапили й можливість замовляти та укладати договори на такі роботи з будь-якими підрядниками. 

Зовнішній вигляд будівлі після реконструкції на прикладах, які оприлюднив власник, свідчив про те, що фасад змінять кардинально, а каскадний атріум знищать. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter