Апеляційний військовий суд залишив під арештом сімох фігурантів бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 20 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Апеляційний суд залишив під арештом сімох фігурантів так званої другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”.

Про це інформує кореспондент “Крим.Реалії“.

Стосовно восьмого фігуранта – Сервера Мустафаєва – засідання перенесли через стан його здоров’я.

Повідомляється, що судове засідання відбувалось у режимі відеоконференцзв’язку з Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону без слухачів і преси згідно з постановою президії Верховного суду Росії.

За словами адвоката Айдера Азаматова, ще до початку судового засідання деякі фігуранти скаржилися на погане самопочуття.

“Привезли хлопців до 10-ї години ранку, а вивезли із СІЗО о 7-й ранку. Суд почався приблизно об 11-й годині. Я цікавився про їхній стан, і Ернес Аметов повідомив мені, що в нього кашель, сухість у роті, голова болить і озноб. Сервер Мустафаєв сказав, що, коли його вивозили із СІЗО, у нього була температура 37,6 і з температурою його відправили до суду”, – розповів Азаматов

За словами адвоката, суд відреагував на клопотання Сервера Мустафаєва про виклик йому швидкої допомоги. Мустафаєв повідомив, що турбується за безпеку учасників процесу. Також він просив, щоб його перевірили на коронавірус.

Адвокат розповів, що фельдшер, який прибув за викликом суду, заміряв у всіх фігурантів температуру і деяким із них зробив укол, щоб знизити її.

За словами Азаматова, суд постановив перенести розгляд апеляційної скарги Сервера Мустафаєва на 23 березня, проте розглянув і відхилив апеляційні скарги на продовження запобіжного заходу іншим фігурантам справи.

“Ми довго домагалися від судді того, щоб перенесли процес, оскільки в кількох фігурантів погіршився стан здоров’я, і це, можливо, пов’язане з коронавірусом. Суд постійно опирався, допитував фельдшера, але зняв розгляд апеляції Сервера Мустафаєва, водночас залишивши розгляд апеляції щодо інших фігурантів. Ми казали, щоб Сервера Мустафаєва не везли в СІЗО негайно, але суд не взяв до уваги наших аргументів. Унаслідок суд увечері закінчив розгляд апеляційних скарг, відхилив їх, у такий спосіб залишивши фігурантів у СІЗО”, – розповів захисник.

Напередодні ZMINA повідомляла, що на апеляційне слухання в Південному окружному військовому суді в другій бахчисарайській справі “Хізб ут-Тахрір” через коронавірус не допустили журналістів. 

16 березня головний державний санітарний лікар Федеральної служби виконання покарань Російської Федерації (ФСВП) заборонив у СІЗО та виправних колоніях побачення з підозрюваними, обвинуваченими та засудженими.

Після спроби анексії Криму Росія розпочала переслідування кримських татар та мусульман півострова, звинувачуючи їх в екстремізмі. Раніше ZMINA розповідала, чим займається організація “Хізб утр-Тахрір” та чому її заборонили в Росії.

12 травня 2016 року в Бахчисараї російські силовики провели серію обшуків у будинках мусульман, кримських татар, а також у місцевому кафе. У результаті були затримані й звинувачені в тероризмі четверо бахчисарайців: Зеврі Абсеїтов, Ремзі Меметов, Рустем Абільтаров і Енвер Мамутов. Їх підозрюють в участі в організації “Хізб ут-Тахрір”, яку визнано в Росії терористичною.

У жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір’яєв і Ернес Аметов. ФСБ інкримінує їм участь у забороненій у Росії й окупованому нею Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

21 травня 2018 року в Криму затримали координатора “Кримської солідарності” Сервера Мустафаєва і кримського татарина, мусульманина Едема Смаїла. Звинувачення проти них долучили до бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”.

Уповноважена з прав людини Людмила Денісова закликала надати медичну допомогу Мустафаєву й Аметову. Вона також звернулася до російської Уповноваженої з прав людини Тетяни Москалькової з проханням негайно забезпечити діагностику і подальше лікування кримчан.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter