Апеляційний суд визнав винним ексберкутівця Андрія Хандрикіна у катуванні протестувальників і відправив за ґрати на 6 років

Дата: 22 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Київський апеляційний суд визнав винним у катуванні учасників Революції гідності колишнього беркутівця і чинного працівника поліції з Харківської області Андрія Хандрикіна. Його засудили до шести років позбавлення волі.

Про це повідомляє Адвокатська дорадча група у фейсбуку.

Харківський беркутівець Андрій Хандрикін. Автор: Артем Ващенко, “Громадське”

Потерпілими у цій справі є двоє учасників Революції гідності Михайло Низькогуз і Владислав Цілицький, яких жорстоко побили беркутівці 20 січня 2014 року на колонаді стадіону “Динамо”.

Обох протестувальників скинули з колонади на землю, а неповнолітнього Низькогуза, якому на той час було 17 років, роздягли при температурі повітря -12 °C і поранили ножем у стегно. Після побиття і тортур, затриманих Михайла Низькогуза та Владислава Цілицького звинуватили в організації масових заворушень. Суд відправив Цілицького під варту, а Низькогуза під домашній арешт.

Суддя Віра Ковальська оголосила новий вирок у справі. Хандрикіна визнали винним і засудили до шести років позбавлення волі (ч. 2, ст. 127 ККУ). Додамо, що вирок може бути оскаржений в касаційному порядку до Верховного Суду протягом трьох місяців з дня проголошення.

Також суд відмовив у задоволенні цивільних позовів Низькогуза і Цілицького до головного управління МВС України у Харківській області й головного управління Державної казначейської служби у Харківській області. Двоє інших міліціонерів Артем Войлоков та Владислав Мастега – співробітники Харківського “Беркуту”, які перебували під слідством у цій справі, втекли до Росії ще у квітні 2017 року.

Нагадаємо, у Київському апеляційному суді зірвалися дебати в справі про катування протестувальників на стадіоні “Динамо” 20 січня 2014 року через відсутність адвокатки Наталії Вознюк. Потерпілі вбачають у цьому затягування розгляду справи, адже строки давності в справі спливають уже 20 січня 2024 року.

Державне бюро розслідувань заявило про те, що розслідування справ про розгін протестувальників 30 листопада 2013 року на майдані Незалежності, а також про розстріли демонстрантів на вулиці Інститутській 18–20 лютого 2014 року перебувають на фінішній прямій.

Також колишньому керівництву Служби безпеки України та двом десяткам співробітників Федеральної служби безпеки Росії повідомили про підозру в справах Майдану. 

Профільний департамент Офісу генерального прокурора, який працює над розслідуваннями справ Майдану, торік повідомив про підозру 27 особам. 

Цього року в деяких справах Майдану збігає строк давності. 

Фото обкладинки: харківський беркутівець Андрій Хандрикін. Автор: Артем Ващенко, “Громадське” 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter