ДБР вийшло на фінішну пряму в розслідуванні справ Майдану

Дата: 21 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Державне бюро розслідувань сьогодні, в десяту річницю початку Євромайдану, заявило про те, що розслідування справ про розгін протестувальників 30 листопада 2013 року на майдані Незалежності, а також про розстріли демонстрантів на вулиці Інститутській 18–20 лютого 2014 року перебувають на фінішній прямій.  

Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань.

Фото з відкритих джерел

За словами правоохоронців, за ці десять років порушили 82 кримінальні провадження. Наразі ухвалено 40 вироків щодо 49 осіб.

Варто зазначити, що в жовтні ДБР завершило розслідування найбільшої справи Майдану. Це справа щодо колишнього керівництва держави за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18–20 лютого 2014 року. Обвинувальний акт скеровано до суду.

У скоєнні цих злочинів обвинувачуються колишні високопосадовці:

  • президент України;
  • міністр внутрішніх справ України;
  • заступник міністра внутрішніх справ України;
  • голова СБУ;
  • перший заступник голови СБУ – керівник Антитерористичного центру;
  • міністр оборони України;
  • начальник головного управління – командувач внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України;
  • в.о. начальника ГУМВС України в м. Києві;
  • заступник начальника ГУМВС України – начальник міліції громадської безпеки;
  • командир ПМОП “Беркут” при ГУМВС України в м. Києві.

Слідство встановило, що вони 18–20 лютого 2014 року віддавали накази та ухвалювали рішення щодо застосування працівниками правоохоронних органів без відповідних на те підстав і з порушенням норм чинного законодавства спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів у центрі столиці та припинення акцій протесту.

“Також посадовці організували штурм Майдану під виглядом “антитерористичної операції”, а вранці 20 лютого наказали розстрілювати мітингувальників. Це робилося з перевищенням влади, службових повноважень, без жодних законних підстав”, – йдеться в повідомленні ДБР. 

Такі дії колишнього президента та екскерівників правоохоронних органів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту в центральній частині Києва, зокрема до смерті 67 цивільних осіб. Всього постраждали 887 осіб та 132 правоохоронці. Завдано майнових збитків на суму понад 16 мільйонів гривень.

ДБР зазначило, що для уникнення відповідальності колишні посадовці втекли з України, тож досудове розслідування здійснювалося за спеціальною процедурою, а слідчий суддя стосовно них обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Правоохоронці також повідомили, що це кримінальне провадження об’єднує в собі 1019 епізодів злочинного перешкоджання акціям протесту та налічує 1878 томів зібраних матеріалів.

Всього у 2023 році передано до суду 28 обвинувальних актів стосовно 55 осіб.

Також найближчим часом постануть перед судом і безпосередні виконавці розстрілів активістів Майдану. ДБР завершило розслідування щодо 13 колишніх правоохоронців.

Нагадаємо, 20 лютого 2014 року в столиці міліціонери спецроти виконали наказ вищого керівництва і почали стріляти в мирних учасників мітингу. Тоді загинуло 48 громадян, а 90 отримали поранення. На сьогодні колишні працівники міліції обвинувачуються в перешкоджанні проведенню мирних акцій протесту, умисному вбивстві та викраденні табельної зброї. 

Також поточного року за результатами розслідування злочинів, скоєних у зв’язку з масовими протестами у 2013–2014 роках, повідомлено про підозру 66 особам. Серед них:

  • колишній начальник Управління громадської безпеки ГУМВС України в м. Києві – за незаконне перешкоджання проведенню зборів з перевищенням влади;
  • колишній командир РМОП “Беркут”, ГУМВС України в м. Севастополі – за державну зраду та зазіхання на територіальну цілісність держави;
  • колишній суддя Шевченківського районного суду м. Києва – за свідомо незаконні тримання під вартою в інших особистих інтересах шляхом незаконних ухвал, винесених 03.12.2013, про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо трьох осіб і в такий спосіб перешкоджання організації та проведенню протестних акцій;
  • цивільна особа – за організацію в складі злочинної організації викрадення в ніч із 20 на 21 січня 2014 року учасників акцій протесту Євромайдану Луценка І. В. і Вербицького Ю. Т., їхнього катування та умисного вбивства останнього;
  • колишні голова Служби безпеки України, перший заступник голови Служби безпеки України – керівник Антитерористичного центру при СБУ та начальник Департаменту захисту національної державності СБУ за державну зраду шляхом надання представникам іноземної держави допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, а також 20 співробітників ФСБ РФ за пособництво у вчиненні державної зради та вчиненні службовою особою дій, спрямованих на розпалювання національної, релігійної ворожнечі та ненависті. 

Раніше до суду скерували обвинувальний акт щодо п’яти колишніх міліціонерів роти спецпризначення “Беркут”, яким інкримінують застосування зброї для розгону учасників акції протесту на Майдані в лютому 2014 року.

А в Офісі генпрокурора нагадали, що за скоєння злочинів проти майданівців до кримінальної відповідальності загалом притягнули 35 громадян, щодо п’ятьох з них є вироки суду, стосовно 20 обвинувачених триває судове провадження, щодо 10 підозрюваних досудове розслідування завершено, триває ознайомлення з матеріалами справи.

Також Святошинський районний суд Києва оголосив вироки п’ятьом колишнім беркутівцям у справі про розстріли протестувальників на вулиці Інститутській у лютому 2014 року. 

Крім того, колишньому керівництву Служби безпеки України та двом десяткам співробітників Федеральної служби безпеки Росії повідомили про підозру в справах Майдану. 

Нагадаємо, профільний департамент Офісу генерального прокурора, який працює над розслідуваннями справ Майдану, торік повідомив про підозру 27 особам. 

Цього року в деяких справах Майдану збігає строк давності

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter