Amnesty International: Унаслідок військового конфлікту в Ефіопії вбили десятки або сотні цивільних

Дата: 13 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Унаслідок військового конфлікту, що спалахнув у північному регіоні Ефіопії Тиграй між місцевою владою та центральним урядом, загинули, за даними правозахисників, десятки або сотні цивільних осіб. 

Про це повідомили в Amnesty International.

Конфлікт у країні, де проживають представники понад 90 різних етносів, спалахнув минулого тижня. Про початок воєнної операції в Тиграї оголосив прем’єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед, який минулого року отримав Нобелівську премію миру за врегулювання конфлікту із сусідньою Еритреєю і Конфлікт між країнами тривав з 1998 до 2000 року. Сторони воювали за контроль над спірними прикордонними територіями. Міжнародні спостерігачі стверджують, що жертвами війни, за максимальними оцінками, стали майже 300 тисяч людей.

Експерти Amnesty International проаналізували низку фото і відео з тілами вбитих та поранених і підтвердили їхню автентичність. Згідно зі свідченнями очевидців, які отримали правозахисники, здебільшого жертв убивали ножами чи мачете. 

“Ми підтверджуємо масове вбивство дуже великої кількості цивільних, які, судячи з усього, були найманими робітниками й жодним чином не брали участі у військовому наступі. Це жахлива трагедія, істинні масштаби якої покаже тільки час, бо зв’язок у Тиграї досі вимкнено”, – зазначив керівник Amnesty International у Східній і Південній Африці Депрос Мучена.

Прем’єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед

Наразі правозахисники не можуть покласти відповідальність за різанину на конкретних осіб, але, посилаючись на свідків, кажуть про причетність бойовиків з “Народного фронту визволення Тиграю”, який контролюється місцевою владою та конфліктує з центральною. 

Зі свого боку в Управлінні Верховного комісара ООН у справах біженців уже заявили про понад 7 тис. осіб, які втекли з Ефіопії до сусіднього Судану за два дні. В організації закликали сусідні країни не закривати кордонів, щоб жертви конфлікту могли втекти від переслідувань. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter