Нобелівську премію миру отримав Абія Ахмед: за що його нагородили

Дата: 11 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Лауреатом Нобелівської премії миру став дійсний прем’єр-міністр Ефіопії Абія Ахмед.

Про це повідомили в Нобелівському комітеті. 

43-річний Абія Ахмед отримав премію “за зусилля із досягнення миру і міжнародного співробітництва та, зокрема, за рішучі ініціативи з вирішення прикордонного конфлікту із сусідньою Еритреєю”.

Конфлікт між країнами тривав з 1998 до 2000 року. Сторони воювали за контроль над спірними прикордонними територіями.  Міжнародні спостерігачі стверджують, що жертвами війни, за максимальними оцінками, стали майже 300 тисяч людей. 

Незважаючи на те що активна фаза конфлікту закінчилася на початку 2000-х, сторони перебували в стані війні до червня минулого року. Тоді Абія Ахмед разом з президентом Еритреї підписали декларацію про мир та дружбу. 

Нобелівський комітет зазначив, що цьогорічна премія миру — це жест шани всім сторонам, які працюють в інтересах миру в Ефіопії, а також у регіонах Східної та Північно-Східної Африки.

Як відомо, минулого року Нобелівську премію миру отримали Деніс Муквеге та Надія Марід.  Їх нагородили за “зусилля, спрямовані на припинення використання сексуального насильства як зброї війни та збройного конфлікту”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter