Нобелівську премію миру дали за боротьбу зі зґвалтуваннями під час війни

Дата: 05 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Нобелівську премію миру присудили двом активістам Денісу Муквеге та Надії Мурад за “зусилля, спрямовані на припинення використання сексуального насильства як зброї війни та збройного конфлікту”.

Про це повідомляє прес-служба Нобелівського комітету.

Деніс Муквеге – лікар, який присвятив життя захисту жертв сексуального насильства в часи війни. Багато років чоловік працював у Демократичній Республіці Конго, де разом з командою лікував тисячі людей, які постраждали від сексуальних нападів. Він неодноразово засуджував владу Конго за використання сексуального насильства як механізму ведення війни. 

Надія Мурад – жертва сексуального насильства, яка розповідає про пережитий досвід, щоб захистити жінок в усьому світі. Дівчина є представницею народу єзидів. У 2016 році дівчина стала першим Послом доброї волі ООН за гідність людей, які постраждали від торгівлі людьми.

Нагадаємо, що вчора Нобелівську премію в галузі фізики вперше за 55 років отримала жінка. Донна Стрікленд розділила нагороду з Артуром Ешкіним та Жераром Мору.

Із 1901 року Нобелівську премію миру встигли дати 98 разів. За всю історію вручення премії миру її отримали 16 жінок. Наймолодшою лауреаткою стала 17-річна Малала Юсафзай.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter