Amnesty International хоче, щоб її скандальний звіт про війну в Україні перевірили міжнародні експерти

Дата: 14 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International хоче, щоб процес складання її звіту, в якому Збройні сили України звинувачені у порушенні законів війни, ретельно перевірили незалежні експерти. Цей процес зараз “ініціюється на міжнародному рівні”.

Про таке рішення організації повідомляє видання DW, яке ознайомилось з відповідною її заявою. 

Джерело: vosgesmatin.fr

Хоча на офіційних ресурсах Amnesty International немає заяви з подібним змістом, про рішення щодо перевірки звіту AI про ситуацію з війною в Україні від 4 серпня повідомили також інші німецькі видання, зокрема dpa

Йдеться про перевірку процесів та рішень, що передували публікації пресрелізу від 4 серпня, проведених досліджень, процесу підготовки матеріалу, а також про юридичний та політичний аналіз звіту. Крім того, планують вивчити владні рішення всередині колективу та динаміку в основі його організаційної культури.

“Ми хочемо зрозуміти, що саме пішло не так і чому, щоб отримати уроки та покращити нашу роботу в галузі прав людини”, – цитує DW повідомлення AI.

Видання пише також, що в організації шкодують, що пресреліз, присвячений дослідженню, оприлюднили без достатнього контексту. 

“У ньому не було приділено належної уваги російській агресії у порушення міжнародного права та численним воєнним злочинам, скоєним російськими військовими та задокументованим Amnesty International. Висновки не були передані з тією делікатністю та точністю, яку слід очікувати від Amnesty. Це також стосується подальшого спілкування та реакції Міжнародного секретаріату на критику громадськості/ Ми засуджуємо інструменталізацію пресрелізу російською владою”, – заявляють в AI.

Як відомо, звіт Amnesty International про Україну був опублікований 4 серпня. У ньому стверджувалося, що ЗС України в порушення гуманітарного права і законів війни створюють бази в житлових районах, у тому числі в школах і лікарнях, наражаючи тим самим на небезпеку цивільних.

Публікація AI викликала вкрай негативну реакцію в Україні і в світі. Президент України Володимир Зеленський звинуватив організацію у “аморальній вибірковості”. Голова українського офісу Amnesty Оксана Покальчук на знак протесту пішла у відставку.

Після цього Amnesty International заявила, що шкодує про страждання і гнів, викликані публікацією, але не відмовляється від висновків, що містяться у звіті.

Вже після другої заяви правозахисної організації співзасновник шведського відділення AI Пер Вестберг оголосив про звільнення, а фінська філія Amnesty повідомила, що втратила близько 400 донорів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter