Активісти у Криму закликали заснувати постійний орган на “Кримській платформі” для роботи зі звільнення політв’язнів

Дата: 11 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Активісти і правозахисники громадської ініціативи “Кримська ідея” звернулися до учасників “Кримської платформи” від імені громадянського суспільства Криму про заснування постійного органу для роботи зі звільнення політв’язнів.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці ініціативи.

У “Кримській ідеї” вважають, що постійний робочий орган має виробляти проєкти рішень для наступного заходу в межах “Кримської платформи” та готувати рекомендації для інших міжнародних інститутів з питань, що мають стосунок до тимчасово окупованого Криму.

“Необхідно докласти всіх зусиль для того, щоб “Кримська платформа” стала регулярною міжнародною подією. Щоб у році був хоча б один день, коли всі порушення прав людини на окупованій території стають головним предметом уваги цивілізованого світу”, – мовиться у зверненні.

Його автори переконані, що “перед перспективою щорічного міжнародного іспиту результатів своєї роботи, всі органи української влади, що мають стосунок до питань, пов’язаних з реінтеграцією окупованої території, значно ефективніше і продуктивніше вибудовуватимуть свою діяльність”.

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, наразі загальна кількість країн, які візьмуть участь у саміті “Кримської платформи” 23 серпня, зросла до 37. 

Нагадаємо, “Кримська платформа” охоплюватиме рівні глав держав, парламенту, Кабміну та експертів. Україна сподівається на широку міжнародну координацію та активність в п’яти пріоритетних сферах: політика невизнання, безпека, ефективність санкцій, захист прав людини, подолання негативного впливу тимчасової окупації Криму на економіку і довкілля.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова раніше заявила, що російська сторона готова брати участь в ініційованій Україною “Кримській платформі”, якщо на цьому майданчику обговорюватимуть проблеми півострова: від водопостачання до транспортного сполучення.

Кремлівський куратор у Криму Сергій Аксьонов переконаний, що створення нового міжнародного майданчика не допоможе “повернути Крим”.

Як раніше повідомила заступниця постійного представника президента України в АРК Таміла Ташева, за підсумками саміту “Кримської платформи” з деокупації півострова партнери України планують ухвалити відповідну декларацію, що “ґрунтуватиметься на політиці невизнання, питаннях прав людини та на розумінні, що на Кримському півострові відбувається заміщення населення“. 

Нагадаємо, у Києві 6 серпня відбувся установчий форум Експертної мережі “Кримської платформи”, яка має об’єднати українські та міжнародні зусилля в аналітиці наслідків окупації Криму задля деокупації півострова. 

Під час форуму відбулися сім тематичних груп, де учасники презентували напрацювання бачення планів роботи. Групи стосуються сфер безпеки, політики невизнання окупації, прав людини та міжнародного гуманітарного права, санкцій, економіки, екології, культурної спадщини Криму, гуманітарної політики та відновлення прав корінних народів. Відомо, що у Києві буде постійно працювати офіс Експертної мережі “Кримської платформи”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter