Активісти очікують від РНБО запровадження санкцій проти причетних до тиску на Православну церкву України в Криму

Дата: 29 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Громадські активісти ідентифікували тих осіб, причетних до знищення Православної церкви України в Криму. 

Про це під час дискусії “Свобода релігії в Криму: погляд правозахисників та релігійних діячів” повідомив уповноважений представник Кримської єпархії Православної церкви України та головний редактор газети “Кримська світлиця” Андрій Щекун.

Андрій Щекун

Список містить 35 фізичних осіб, 18 із них – громадяни Російської Федерації. 

“Ми підготували санкційний пакет і в жовтні 2020 року передали його до Мінреінтеграції. Цього року Кабмін ухвалив постанову про запровадження санкцій до причетних до знищення Православної церкви України. Далі ми очікуємо на відповідне рішення РНБО та указ президента”, – сказав він. 

Андрій Щекун повідомив, що з 2016 року, коли закінчився термін перереєстрації релігійних об’єднань за російським законодавством, окупаційна влада ініціювала низку судових процесів, щоб забрати приміщення та знищити парафії по всій території Автономної Республіки Крим. 

“Це почалося тому, що митрополит Климент і Православна церква України на той час офіційно публічно відмовилися від будь-якої реєстрації за російським законодавством. Митрополита Климента намагалися вивезти в Москву, щоб він зареєстрував церкву за російським законодавством”, – нагадав він.  

Він також назвав черговим етапом тиску на Православну церкву України зрив богослужіння в церкві в селі Балки Білогірського району. Незаконний “суд” також оштрафував архімандрита Даміана на 15 тисяч рублів.

Крім того, він обурився рішенням незаконних “судів” про самоліквідацію храму в Євпаторії

“Тобто є рішення “суду”, яке зобов’язує парафіян своїми руками знищити свою ж церкву, яку вони ж будували”, – прокоментував Андрій Щекун. Він очікує в майбутньому порушення кримінальних справ проти парафіян та митрополита Климента за невиконання рішення “судів”. 

Нагадаємо, у листопаді Державний департамент США додав Росію до свого реєстру “найсерйозніших порушників” свободи віросповідання у світі. Цей “чорний список” відкриває шлях до запровадження з боку США санкцій, якщо внесені до нього країни не покращать своїх показників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter