Уряд запропонував РНБО два пакети санкцій проти окупаційних суддів та “посадовців” за репресії в Криму

Дата: 19 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Уряд схвалив 18 серпня два пакети санкцій щодо суддів РФ та інших посадових осіб, безпосередньо причетних до переслідування цивільного населення в Криму. 

Про це інформує пресслужба Кабінету Міністрів України. 

Проєкти відповідних рішень готували Мінреінтеграції спільно з Представництвом президента України в Автономній Республіці Крим та представниками громадськості, зокрема Крайової ради українців Криму (КРУК) – інституційним об’єднанням кримських організацій, що представляють інтереси українців у Криму.

Першим розпорядженням уряд пропонує РНБО застосувати санкції до 18 фізичних осіб – суддів РФ та інших службовців її окупаційної адміністрації, відповідальних за переслідування громади Православної церкви України в Криму. Зокрема, незаконного відчуження приміщення кафедрального собору Святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги в Сімферополі, інших культових споруд, пошкодження церковного майна, переслідування громади.

Другим розпорядженням уряд пропонує застосувати санкції до 52 фізичних осіб – керівників структурних підрозділів окупаційних адміністрацій, суддів, силовиків та інших громадян РФ, безпосередньо причетних до організації функціонування окупаційної системи судочинства і протиправного переслідування цивільного населення на тимчасово окупованій території Кримського півострова.

Уряд планує застосувати санкції строком на п’ять років.

“Запровадження санкцій до відповідних осіб, у разі виявлення в них майна на території нашої держави, заблокує можливість користування ним, унеможливить виведення капіталів за межі території України, зупинить проведення фінансових операцій, заборонить участь у приватизації, оренді державного майна відповідними резидентами РФ та особами, які прямо чи опосередковано ними контролюються або діють в їх інтересах”, – йдеться в повідомленні відомства.

У разі ухвалення відповідного рішення РНБО Україна невідкладно проінформує компетентні органи ЄС, США, Канади та інших міжнародних партнерів для розгляду ними питання щодо запровадження аналогічних санкцій.

Пресслужба уряду наголошує, що Україна продовжуватиме ідентифікувати причетних до порушень прав людини та правового режиму на тимчасово окупованих територіях, проти них буде застосований весь можливий спектр заходів реагування, зокрема на міжнародному рівні.

Раніше ZMINA розповідала, як Росія незаконно переслідує громадян України в тимчасово окупованому Криму та на своїй території.

Напередодні перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар повідомила, що в кримських санкційних списках перебуває близько 5,5 тис. фізичних та юридичних осіб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter