Росія потрапила до американського реєстру найбільших порушників свободи віросповідання у світі

Дата: 18 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Державний департамент США додав Росію до свого реєстру “найсерйозніших порушників” свободи віросповідання у світі. У цей реєстр входять Іран, Пакистан, Таджикистан, Туркменістан та п’ять інших країн.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Комісія США з міжнародної релігійної свободи (USCIRF), двопартійний незалежний орган, створений Конгресом для вироблення рекомендацій про глобальну релігійну свободу, у своєму щорічному звіті у квітні запропонувала включити Росію, Індію, Сирію та В’єтнам до списку “країн, що викликають особливе занепокоєння”. Категорія зарезервована для тих, хто здійснює “систематичні, постійні та кричущі” порушення релігійних свобод.

Держсекретар Ентоні Блінкен 17 листопада оголосив, що США вирішили додати Росію до цього списку. Індія, Сирія і В’єтнам таки не були названі “країнами, що викликають особливе занепокоєння”.

Цей “чорний список” відкриває шлях до санкцій, якщо внесені у нього країни не покращать своїх показників.

Держдепартамент додав чотири країни до свого спеціального списку для спостереження, що означає – там все ще тривають “серйозні” порушення свободи віросповідання. Йдеться про Алжир, Коморські Острови, Кубу та Нікарагуа. Держдепартамент не виконав рекомендацію USCIRF додати до цього списку Афганістан, Азербайджан, Казахстан та Узбекистан.

“Ми продовжуватимемо чинити тиск на всі уряди, щоб вони виправили недоліки в їхніх законах та практиці, а також притягнули до відповідальності винних у порушеннях”, – заявив Блінкен.

У своєму квітневому звіті USCIRF заявила, що “умови свободи віросповідання в Росії погіршилися” минулого року, коли влада вдалася до тиску на релігійні меншини, які вважаються “нетрадиційними”, за допомогою штрафів, затримань та кримінальних звинувачень. Йдеться, зокрема, про Свідків Єгови – щодо них у Росії було порушено понад дві сотні кримінальних справ.

Нагадаємо, у жовтні посольство США в Україні закликало Росію припинити в тимчасово окупованому Криму та непідконтрольних територіях Сходу України релігійні переслідування.

Раніше ZMINA повідомляла, що у сенаті США працюють над законопроєктом про підтримку релігійної свободи на тимчасово окупованих територіях Сходу України та Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter