У Сенаті США готують закон про підтримку свободи релігії на окупованих територіях України

Дата: 29 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Сенаті США працюють над законопроєктом про підтримку релігійної свободи на тимчасово окупованих територіях Сходу України та Криму. 

Документ про реєстрацію законопроекту проти спроб російської влади незаконно обмежити свободу віросповідання на окупованих територіях оприлюднили на сторінці Гельсінської комісії США, повідомляє Центр громадянських свобод.

Правозахисна організація разом з Інститутом релігійної свободи започаткувала серію круглих столів з релігійної свободи в Україні. У них вже близько двох років беруть участь десятки представників різноманітних конфесій, церков, правозахисних та громадських організацій.

“Група сенаторів із обох партій ініціювала Ukraine Religious Freedom Support Act (S.1310) у Сенаті США. Законопроект зобов’язує президента США вчиняти співмірні дії у відповідь на порушення свободи релігії у Криму та на Донбасі” – зазначила голова ЦГС Олександра Матвійчук.

Комітет Палати представників США із закордонних справ одноголосно підтримав документ 21 квітня. 

Повідомляється, що найближчим часом в США відбудеться міністеріал зі свободи релігії, на який запрошені політики з усього світу та представник українського круглого столу з релігійної свободи.

“Сьогоднішні репресії Кремля в Україні відображають потворний розділ історії Радянського Союзу, де віруючих переслідували за їхню релігію. Володимир Путін та його сателіти мають зазнати реальних наслідків за їхні брутальні спроби обмеження релігійних свобод українців, які потерпають від жорсткої російської окупації”, – сказав сенатор штату Міссісіпі Роджер Вікер, член Республіканської партії. 

В Україні наступне засідання круглого столу відбудеться у червні, і організатори вперше планують запросити на нього представників органів державної влади.

Як відомо, з початку тимчасової окупації Криму Російська Федерація переслідує віруючих усіх конфесій, окрім Російської православної церкви та підконтрольного їй Духовне управління мусульман Криму.

Нагадаємо, Управління Верховного комісара ООН з прав людини із 16 лютого до 31 липня 2020 року зафіксувало 26 справ проти релігійних організацій або окремих осіб за правопорушення, пов’язані з прозелітизмом, зокрема щодо протестантів, мусульман, месіанських євреїв та кришнаїтів.

ООН закликала Росію виконувати свої зобов’язання за міжнародним правом у галузі прав людини в Криму та дотримуватися своїх зобов’язань як окупаційної держави відповідно до міжнародного гуманітарного права.

Росію також просять забезпечити належний і безперешкодний доступ до Криму міжнародних моніторингових місій з прав людини та неурядових правозахисних організацій згідно з резолюціями Генеральної Асамблеї ООН 71/205, 72/190, 73/263 та 74/168.

Окрім цього, від Росії вимагають забезпечити свободу релігії та переконань у Криму будь-яких осіб та груп людей без дискримінації за будь-якою ознакою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter