У Криму російські силовики увірвалися до храму ПЦУ під час богослужіння (доповнено)

Дата: 08 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

У Білогірському районі Криму російські силовики увірвалися до храму Кримської єпархії Православної церкви України та зірвали богослужіння. Окупанти заборонили проводити службу, а всіх присутніх змусили вийти на подвір’я і почали складати протоколи.

Про це повідомив у фейсбуку Андрій Щекун, головний редактор газети “Кримська світлиця”, представник Крайової ради українців Криму.

Фото: ІА “Голос Криму”

Нерадісні новини з окупованого Криму. Вранці варварськи “силовики центру по боротьбі з екстремізмом” увірвалися в храм і зірвали богослужіння, яке здійснював архімандрит Даміан у селі Балки Білогірського району“, – написав Щекун.

Протокол. Фото: ІА “Голос Криму”

На ситуацію, що склалася, відреагував постійний представник президента України в АРК і Севастополі Антон Кориневич

Сьогодні знову представники окупаційної адміністрації Росії здійснюють незаконні дії проти Кримської єпархії Православної церкви України, не дають проводити богослужіння і складають “протоколи”. Порушення прав вірян, свободи совісті та віросповідання є системними порушеннями прав і свобод людини з боку окупаційної адміністрації Росії на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та Севастополя“, – написав Кориневич на своїй сторінці у фейсбуку.

Відповідні відомства окупованого Криму і Росії на цю інформацію ніяк не відреагували.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що переслідування членів релігійних організацій у Криму є грубим порушенням 18 статті Загальної декларації прав людини та 9 статті Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Відповідно до цих документів, кожен має право на свободу думки, совісті та релігії. Крім того, Женевська конвенція забороняє застосовувати закони країни-агресора на окупованій території.

“Закликаю міжнародну спільноту посилити дипломатичний і санкційний тиск на Російську Федерацію та засудити дії, які порушують права громади Православної церкви України в Криму”, – написала українська Омбудсман на своїй фейсбук-сторінці

Нагадаємо, минулого року представники Православної церкви України звернулися до Ради безпеки ООН з проханням захистити українську громаду в тимчасово окупованому Криму та повернути Росію в правове поле. У ПЦУ наголосили, що країна-агресор порушує рішення комітету ООН з прав людини та всі норми міжнародного права, тиснучи, залякуючи та відкриваючи незаконні провадження щодо релігійної громади ПЦУ в Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter