Активісти передали депутатам тисячі підписів за ратифікацію Стамбульської конвенції

Дата: 16 Травня 2017
A+ A- Підписатися

Сьогодні вранці біля Верховної Ради активісти та активістки провели акцію-перформанс, вимагаючи від депутатів невідкладної ратифікації Стамбульської конвенції, документу, що покликаний захистити жінок та дітей від домашнього насильства.  

Близько 30 учасниць та учасників акції передали депутатам листи від більш як тисячі різних організацій та людей з вимогою ратифікувати конвенцію, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

Передачі передував театралізований перфоменс. Активісти розіграли сценку вечірньої розмови чоловіка і жінки. Чоловік дратується через те, що дружина неправильно додала цукор у чай. У цій дрібній сварці чоловік швидко виходить з себе і починає бити дружину. Але в цей момент підбігають інші активісти і накривають чоловіка банером з написом Стамбульська конвенція, символізуючи, що таким чином жінка буде захищеною.

Підтримати акцію прийшли також юристи, соціальні працівники, психологи та працівники гарячої ліній з питань насильства, яку супроводжує правозахисний центр “Ла Страда Україна”.

За даними учасників акції, кількість жінок, які щороку зазнають серйозних фізичних ушкоджень від партнера чи чоловіка становить 1,85 млн (в тому числі 15 000 вогнепальних поранень). При цьому, більш ніж у половині з цих випадків, згідно з даними дослідження Ла Страда та DCAF, поліція не проводить розслідування.

“В Україні мільйони жінок та дітей потерпають від домашнього насильства і держава не робить нічого, щоб їх захистити. Депутати відмовляються зробити реальні кроки до впровадження ефективних механізмів захисту потерпілих від домашнього насильства, зокрема ратифікувати Стамбульську конвенцію. Саме тому ми в чергове виходимо на акцію у Києві, а наші активісти та активістки в інших містах: ми будемо продовжувати тиснути на владу доти, доки документ не буде ратифіковано”, – заявила Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна.

Інфографіка підготовлена в рамках кампанії “Насильство: Мовчати не можна говорити”

Стамбульська конвенція покликана захистити жінок та дітей від домашнього насильства. Поки що в Україні панують стереотипи довкола цієї проблеми, мовляв, домашнє насильство – це “особиста справа”, “Б’є – значить любить”, “Мене батьки били і правильно робили”, “Як дитина буде рости без батька…”.

“Тема домашнього насильства й ратифікація Стамбульської конвенції – не примха кількох активістів та активісток. Від цього потерпають щонайменше 130 тисяч українських громадян, якщо зважати на зафіксовану статистику Національної поліції за 2016 рік. Експерти/ки кажуть, що це лише відображає 10–15 % реальної картини.

Водночас журналісти з різних регіонів України – Запоріжжя, Полтави, Івано-Франківська, Львова, Донецька/Маріуполя, Києва – б’ють на сполох і кажуть про необхідність вирішувати проблему домашнього насильства системно і без поправок “не на часі”. І для цього розпочали інформаційну кампанію “Насильство: Мовчати не можна говорити”. І де тут поставити кому залежить тільки від нас – свідомих громадян та громадянок України. І чи ми терпітимемо домашнє насильство та байдужість з боку держави”, – каже головна редакторка сайту Центру інформації про права людини, координаторка кампанії проти насильства Ірина Виртосу.

Стамбульська конвенція (Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами) важлива, щоб:

  • забезпечити повагу правоохоронних органів до потерпілої особи щодо звернень, котрі стосуються випадків насильства;
  • ізолювати кривдника від потерпілої особи й гарантувати їй безпеку;
  • забезпечити належне та ефективне розслідування заяв потерпілих та справедливий розгляд справи у суді; 
  • гарантувати комплексну допомогу потерпілій особі й належне покарання кривдника; 
  • створити національну лінію телефону довіри.

Нагадаємо, Україна досі не ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, відому як Стамбульська конвенція.

Стамбульська конвенція мала бути ратифікована Україною ще у другому кварталі 2016 року, як це було записано у Плані законодавчого забезпечення реформ в Україні. Потім ратифікація відкладалась на липень, потім на серпень 2016 року.

14 листопада 2016 року президент України Петро Порошенко вніс на розгляд Верховної Ради України проект Закону України “Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами”, відомої як Стамбульська конвенція.

Але ратифікація досі не відбулася, більше того, депутати поставили це питання на паузу

Матеріал підготовлений в рамках інформаційної кампанії “Насильство: мовчати не можна говорити” за підтримки Freedom House Україна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter