Адвокати Януковича кажуть, що експрезидент та його син не є підозрюваними в справі Межигір’я

Дата: 29 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Адвокати президента-втікача Віктора Януковича та його сина Олександра заявили, що обидва їхні клієнти не є підозрюваними в справі щодо майна резиденції Межигір’я. 

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна. 

Фото: Національний парк “Межигір’я”

Справа проти Януковичів стосується заволодіння резиденцією Межигір’я шляхом зловживання своїм службовим становищем. Дії експрезидента і його сина кваліфікували за статтями “Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем” та  “Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом”. Окрім цього, Януковичу-молодшому закидають статтю “Пособництво в кримінальному злочині”.

Напередодні заяви адвокатів Януковичів Національне антикорупційне бюро та Спеціальна антикорупційна прокуратура звернулися до Вищого антикорупційного суду з проханням узяти обох під варту. Правоохоронці не вперше намагаються взяти під варту підозрюваних, однак раніше ВАКС відмовляв, пояснюючи це відсутністю інформації про міжнародний розшук президента-втікача.

“Рішеннями Печерського районного суду від 08.10.2018 та 07.02.2018 однозначно встановлено, що ні Віктор Янукович, ні Олександр Янукович не є підозрюваними в цій справі: їм не тільки не вручені підозри, але і самі підозри судом визнані необґрунтованими. НАБУ, називаючи наших клієнтів підозрюваними, поширює свідомо неправдиву інформацію, яка повинна бути негайно спростована “, – зазначив адвокат Януковича Віталій Сердюк.

Майно резиденції Межигір’я ще у 2015 році заарештував Печерський районний суд Києва, а згодом це рішення підтвердили й в апеляції. У 2017 році Київський апеляційний господарський суд визнав недійсними договори, за якими резиденція вибула з державної власності у 2007-му. 

Нагадаємо, що нещодавно суд дозволив заочне розслідування справи про захоплення влади Януковичем. 

На початку 2019-го суд заочно визнав колишнього президента винним у державній зраді й пособництві в агресивній війні. Процес тривав 20 місяців, а розслідування злочинів, які він скоїв, – п’ять років. Захист Януковича подав не менш ніж п’ять апеляційних скарг на вирок, а потім ще кілька скарг на постанови цього ж суду, який відхилив заяви захисників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter