Адвокати попросили суд звільнити хворого на туберкульоз кримського політв’язня Тофіка Абдулгазієва з в’язниці

Дата: 17 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Адвокати кримськотатарського активіста, політв’язня Тофіка Абдулгазієва скерували до суду клопотання з вимогою до Федеральної служби виконання покарань РФ звільнити його з в’язниці: у чоловіка нещодавно діагностували туберкульоз.

Про це пише “Кримська солідарність”.

Тофік Абдулгазієв. Джерело: Кримська солідарність

Згідно з російським законодавством, указана хвороба є в переліку захворювань, що перешкоджають відбуванню терміну у виправних установах.

У березні Абдулгазієв потрапив до реанімації через різке погіршення стану здоров’я. Лише через місяць, окрім туберкульозу, у нього діагностували низку інших тяжких захворювань. Зокрема, двобічну пневмонію, малий лівобічний гідроторакс (рідина в легенях), анемію, синдром сполучнотканинної дисплазії з ураженням мітрального клапана (хвороба серця), хронічну серцеву недостатність та гастрит, а також камені в нирках.

Сторона захисту політв’язня вимагає від суду розглянути клопотання про звільнення його від подальшого відбування покарання в найкоротші терміни. За словами дружини Тофіка Алії Куртаметової, її чоловік потребує догляду і самостійно лікуватися не зможе.

“З таким діагнозом Тофіку потрібні посилене лікування, догляд та харчування, але за умов в’язниці це навряд чи вдасться. Все, що мені відомо про його стан здоров’я, що воно є задовільним. Лежить у лікарні за гірших умов, ніж у реанімації”, – розповіла Аліє.

Нагадаємо, що 22 березня 2024 року кримськотатарського активіста в критичному стані вивезли з в’язниці Верхньоуральська Челябінської області. Його помістили до тюремної туберкульозної лікарні №3 в Челябінську, де через два тижні він потрапив до реанімації. До в’язниці Верхньоуральська його етапували в липні 2023 року. Відтоді він різко втратив вагу і розповідав про болі в суглобах рук.

До арешту та ув’язнення Абдулгазієв брав участь в організації заходів для дітей кримських політв’язнів. Він був активістом громадського об’єднання “Кримська солідарність”, звукооператором, учасником проєкту “Кримське дитинство”.

Він також передавав продукти в СІЗО політв’язням, відвідував суди з політично вмотивованих справ, приходив підтримати співвітчизників на обшуки в їхніх будинках.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Російська Федерація ув’язнює навіть тих хворих громадян України та журналістів, які навіть за російськими законами не мають перебувати у виправних колоніях.

Про становище бранців Кремля – кримськотатарських активістів читайте в матеріалі ZMINA

Список Гафарова-Ширінга: як Росія вбиває політв’язнів у Криму 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter