У кримського політв’язня Тофіка Абдулгазієва виявили туберкульоз через місяць після госпіталізації до лікарні

Дата: 15 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Кримськотатарському активісту Тофіку Абдулгазієву, незаконно засудженому до 12 років ув’язнення, діагностували туберкульоз.

Про це громадському об’єднанню “Кримська солідарність” повідомив адвокат Еміль Курбедінов.

Тофік Абдулгазієв

Близько місяця тому Тофіка помістили до тюремної лікарні №3 у російському місті Челябінськ.

Також лікарі діагностували в бранця Кремля низку інших захворювань:

  • двобічну пневмонію, малий лівобічний гідроторакс (рідина в легенях);
  • анемію середнього ступеня тяжкості;
  • синдром сполучнотканинної дисплазії з ураженням мітрального клапана (хвороба серця);
  • хронічну серцеву недостатність;
  • хронічний гастрит та нефролітаз.

Дружина політв’язня Алія Куртаметова отримала обстеження, діагноз і довіреність на оголошення діагнозу її чоловіка електронною поштою.

Еміль Курбедінов зазначив, що готує заяву та необхідні документи для подання до суду через тяжкі захворювання Абдулгазієва. Він також звернувся до уповноваженої з прав людини в Челябінській області Юлії Сударенко, щоб Тофіку надали необхідне лікування.

За словами Куртаметової, її чоловік не виходить на зв’язок і про його самопочуття нічого не відомо.

“Ми переживаємо за нього. З таким діагнозом Тофіку потрібні посилене лікування, догляд та харчування, але за умов в’язниці це навряд чи вдасться. Все, що мені відомо про його стан здоров’я, – що воно є задовільним. Лежить у лікарні за гірших умов, ніж у реанімації”, додала вона.

Як відомо, 22 березня 2024 року кримськотатарського активіста в критичному стані вивезли з в’язниці Верхньоуральська Челябінської області. Його помістили до тюремної туберкульозної лікарні №3 в Челябінську, де через два тижні він потрапив до реанімації. До в’язниці Верхньоуральська його етапували в липні 2023 року. Відтоді він різко втратив вагу і розповідав про болі в суглобах рук.

До арешту та ув’язнення Абдулгазієв брав участь в організації заходів для дітей кримських політв’язнів. Він був активістом громадського об’єднання “Кримська солідарність”, звукооператором, учасником проєкту “Кримське дитинство”.

Він також передавав продукти в СІЗО політв’язням, відвідував суди з політично вмотивованих справ, приходив підтримати співвітчизників на обшуки в їхніх будинках.

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонена, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення Кримського півострова.

27 березня 2019 року співробітники незаконних управлінь ФСБ, МВС Росії та Росгвардії в тимчасово окупованому Криму обшукали будинки кримськотатарських активістів, зокрема представників громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Тоді бранця Кремля заарештували за звинуваченням у причетності до забороненої в Росії політичної партії “Хізб ут-Тахрір”.

Загалом вони затримали 24 особи. 27 і 28 березня 2019 року так званий “районний суд” Сімферополя заарештував усіх затриманих.

Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону 12 травня 2022 року ухвалив вироки фігурантам другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” – Тофіку Абдулгазієву, Владлену Абдулкадирову, Іззету Абдуллаєву, Меджиту Абдурахімову та Меджиту Абдураханову. Терміни – від 12 до 14 років позбавлення волі. Іззета Абдуллаєва засудили до 12 років колонії суворого режиму з першими п’ятьма роками у в’язниці та обмеженням волі на один рік після звільнення.

У липні 2023 року Абдулгазієва незаконно етапували до в’язниці Верхньоуральська Челябінської області РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter