Адвокатка оскаржить недопуск політв’язня Сулейманова на похорон сина

Дата: 10 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Адвокатка Ліля Гемеджи збирається оскаржити недопуск громадянського журналіста, фігуранта другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Руслана Сулейманова на похорон свого сина Муси.

Про це вона повідомила в ефірі українського телеканалу “Дом”.

“Як усім відомо, було порушення щодо мого підзахисного Руслана Сулейманова, про яке президент Зеленський говорив із Путіним. Його не відпустили попрощатись із загиблим сином, таке кричуще порушення. Захист має намір оскаржити цей недопуск. Це нелюдське ставлення до підзахисного, коли не дали попрощатись із загиблим сином, – сказала вона.

Публічні коментарі адміністрації СІЗО Сімферополя відсутні.

Нагадаємо, у селищі Строганівка Сімферопольського району протягом двох діб шукали зниклого трирічного сина політв’язня Руслана Сулейманова – Мусу Сулейманова. Дитина гралася біля будинку разом зі своєю старшою сестрою. Хлопчик лишився без нагляду дорослих на 10–15 хвилин, оскільки його маму покликала хвора свекруха. На пошуки дитини приїздили кілька тисяч людей з усього Криму.

26 липня так зване управління МНС Росії в Криму повідомило, що знайшло тіло дитини у вигрібній ямі. Його поховали 27 липня. 

27 березня 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Усього тоді під час спецоперації затримали 24 активісти за звинуваченням в участі в легальній в Україні та забороненій у Росії організації “Хізб ут-Тахрір”. Серед них був і громадянський журналіст Руслан Сулейманов. Через два місяці після його арешту російські силовики заарештували рідного брата політв’язня Ескандера Сулейманова. 

Батьку покійного хлопчика інкримінували порушення ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ (“Організація діяльності терористичної організації і участь в діяльності такої організації”), за що йому загрожує позбавлення волі до 20 років.

За даними правозахисної організації Amnesty International, на сьогодні більш ніж 170 дітей залишилися без батьків через незаконні ув’язнення Російської Федерації.

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter