Абсолютна більшість дітей-переселенців пережили стресові події, половина з них відчуває постійний смуток – дослідження

Дата: 16 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Абсолютна більшість дітей-переселенців пережила стресові події та ситуації: 77% були під обстрілами чи бомбардуваннями, 73% – вимушені сидіти у сховищах, укриттях та підвалах, а 24% на власні очі бачили руйнування та пошкодження житла. 

Про це йдеться у звіті “Становище внутрішньо переміщених сімей з дітьми, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу в умовах війни”, опублікованому міжнародною благодійною організацією “БФ “СОС Дитячі містечка”.

 
Скриншот з дослідження

Згідно з даними дослідження, розлуку з близькими пережили 53% дітей, переїзд під обстрілами — 45%. Ще 18% не могли отримати необхідні ліки, а 12% — невідкладну медичну допомогу. 

Понад чверть дітей з родин ВПО перебували з батьками чи опікунами в окупації. 15% – провели понад 12 годин у чергах, щоб виїхати звідти.

В окремих випадках, як зазначив один з авторів дослідження, експерт Харківського інституту соціальних досліджень Андрій Черноусов, люди проводили на лінії розмежування по 5–6 діб.  8% батьків повідомили, що їхні діти пережили голод та/або відсутність доступу до питної води у чергах.

Дослідження також показало, що 4% дітей-переселенців пройшли через фільтраційні табори під час виїзду з тимчасово окупованих територій. 

Більшість опитаних батьків-ВПО помітили зміни у поведінці своїх дітей. Зокрема, 42% зазначили, що їхня дитина частіше сумує. Кожна п’ята дитина відчуває проблеми з концентрацією на одному виді діяльності. Серед інших змін батьки відзначили агресію дітей, тривожність, проблеми з апетитом, критичність до себе і те, що діти лякаються незначного. 

Скриншот з дослідження

Водночас попри психоемоційні труднощі у дітей лише 37% батьків погоджуються, що їхнім дітям так чи інакше потрібен психолог. Значна кількість батьків вважає, що вже пройшло достатньо часу, щоб діти впоралися зі стресом самі та почувалися нормально, йдеться в дослідженні. 

Значна частина батьків в інтерв’ю розказала, що вони не могли одразу виїхати з окупації чи із зони бойових дій. Саме через це, за їхніми словами, діти переживали найбільший стрес. Водночас дослідження показує, що після виїзду з небезпечних зон, діти зіштовхуються і з іншими проблемами. Так, діти часом зіштовхуються із цькуваннями в закладах освіти через свій статус, а також мову, якою вони говорять.

Нагадаємо, що на тимчасово окупованих територіях росіяни активно “перевиховують” українських дітей. Зокрема, понад 6 тисяч дітей відправили до “ідеологічних таборів” в Росії та Криму. Окупаційна влада на тимчасово окупованих територіях також примушує батьків віддавати своїх дітей до кадетських корпусів.


Звіт “Становище внутрішньо переміщених сімей з дітьми, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу в умовах війни” написаний на замовлення та за фінансової підтримки СОС “Дитячі містечка” в Україні. Збір даних відбувався з вересня по листопад 2022 року. Методом особистих інтерв’ю експерти опитали 302 батьків-переселенців, що мають неповнолітніх дітей, в тих областях, куди переїхала значна кількість ВПО: Дніпропетровська, Полтавська, Харківська, Львівська, Чернівецька, Вінницька області.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter