Абітурієнти з окупованих територій можуть вступити в українські виші до 23 жовтня

Дата: 31 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Якщо абітурієнти з тимчасово окупованих територій не вступили до 20 серпня на бюджетну форму навчання, то вони можуть вступити до 23 жовтня на контракт, а потім його або її переведуть на місце державного замовлення. 

Про це проінформувала Світлана Кретович, начальниця головного управління вищої освіти Міністерства освіти та науки України, передає кореспондент видання ZMINA

“Якщо вступник з тимчасово окупованих територій не вступив до 20 серпня на бюджетну форму навчання, то він може вступити до 23 жовтня на контракт і бути переведений на місце державного замовлення”, – сказала вона. 

Кретович повідомила, що після ухвалення змін до закону про освіту в Україні запрацювали 195 закладів вищої освіти, на базі яких створено освітні центри “Крим – Україна” та “Донбас – Україна”. Отже, діти можуть вступити до 12 вишів Міністерства охорони здоров’я, 14 – Міністерства культури та трьох навчальних закладів Міністерства внутрішніх справ. 

Вступати через освітні центри можуть абітурієнти з окупованих територій, які мають український атестат і не мають українського документа про освіту, проходили та не проходили ЗНО.

“Така можливість для них з’явилася завдяки процедурі спрощеного вступу. Коли абітурієнт звертається до освітнього центру, його скеровують для проходження державної підсумкової атестації для складання української мови та історії України. У нього або в неї буде одне вступне випробування до вишу або творчий конкурс. Тоді абітурієнт матиме право претендувати на місце державного замовлення”, – пояснила Світлана Кретович.

Окрім цього, у разі вступу на контракт, якщо в навчальному закладі вже не буде державного замовлення, такий вступник може також претендувати на довгостроковий пільговий кредит на здобуття освіти.   

Цьогоріч за квотою-2 вступають випускники також з тимчасово окупованого Донбасу. 

“У 2019 році ця квота становила для кримчан 2 600 бюджетних місць. У 2020 році цією квотою передбачено майже 13 тисяч місць. Для Міністерства освіти – 11 606 місць, для Міністерства охорони здоров’я – 890 і для Міністерства культури – 259 місць”, – повідомила  Світлана Кретович. 

Вона зазначає, що кількість вступників з окупованих територій збільшилася майже вдвічі. За результатами основного етапу, виші вже зарахували 321 абітурієнта через центри “Крим – Україна”, а  через “Донбас – Україна” – 1 008 осіб. 

За даними міністерства, збільшилася кількість вступників з окупованої частини Донбасу до вишів Харківської області – Харківського політехнічного інституту та Харківського національного університету імені Н. В. Каразіна. Діти з Луганщини переважно вступали до Луганського національного університету імені Т. Г. Шевченка в Старобільську. Серед київських вишів найпопулярніші КПІ, КНУ ім. Т. Г. Шевченка та Національний медичний університет імені О. О. Богомольця.

Світлана Кретович нагадала про гарячу лінію для абітурієнтів: 0 800 504 425. Станом на п’ятницю лінія отримала 6 тисяч звернень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter