20 лютого Україна відзначає дев’яту річницю тимчасової окупації Криму РФ

Дата: 20 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

20 лютого Україна відзначає дев’яту річницю тимчасової окупації Криму РФ. Цього дня у 2014 році російські війська почали військову операцію на українській території – в Автономній Республіці Крим, тимчасово окупувавши півострів з порушенням міжнародного права та територіальної цілісності України.

У лютому 2014 року озброєні люди у формі без розпізнавальних знаків захопили будівлю Верховної Ради Криму, сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об’єкти та блокували дії українських військ. Росія спочатку відмовлялася офіційно визнавати їх своїми військовослужбовцями, та згодом президент країни Володимир Путін заявив, що це були російські військові.

Початок окупації півострова супроводжувався демонстраціями кримчан як тих, хто виступав проти територіальної цілісності України, так і тих, хто її підтримував.
 
“Активісти у мирний спосіб не допустили позачергового засідання парламенту та зупинили спробу Росії розгорнути свій пропагандистський план так званого “мирного” перегляду статусу Автономної Республіки. Масштабний мітинг запам’ятався єдністю народу, переливався кольорами державного та кримськотатарського стягів, був гучним і несподіваним для всіх, хто вирішив зайняти позицію країни-агресорки…”, – нагадує Представництво президента України в Автономній Республіці Крим.
 
Відтоді Україна та багато країн світу не визнають тимчасової окупації Криму і продовжують вимагати від Росії повернення Криму до складу України.
 
16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся невизнаний більшістю країн світу “референдум” про статус півострова. За його результатами РФ долучила півострів до свого складу. УкраїнаЄвропейський Союз та США не визнали результатів голосування на “референдумі”.
 
Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними, засудивши дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія не визнає своїх зобов’язань з міжнародного гуманітарного права відповідно до свого статусу країни-окупанта. Вона також заперечує анексію півострова та називає це “відновленням історичної справедливості”.
 
Кримські правозахисники та українська влада вказують на низку грубих, систематичних порушень прав і свобод кримчан та воєнних злочинів з боку країни-окупанта. Зокрема, на півострові росіяни заборонили діяльність українських медіа та ув’язнюють журналістів у кримінальних справах. Росія не проводить навчання в кримських школах українською та кримськотатарською мовами.
 
Українці, які проживають на окупованій території, зазнають обмежень з доступом до власного майна, культурних та релігійних закладів. Росіяни заборонили також діяльність багатьох українських організацій на півострові.
 
Українські правозахисники також звинуватили Росію в тому, що вона переслідує кримських татар у політично вмотивованих так званих кримінальних справах “Хізб ут-Тахрір” через їхню участь в акціях протесту та критику окупаційної влади.
 
До 24 лютого 2022 року українська влада говорила про повернення Криму через дипломатичні перемовини з Росією. Утім, з початку повномасштабного вторгнення Росії Україна анонсувала невідворотну деокупацію Кримського півострова військовим шляхом. Українська влада наполягає, що Росія використовує його територію як плацдарм для військової агресії з Півдня України, і заявляє, що вона не забуває про своїх громадян, які потерпають від тимчасової російської окупації.
 
Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, залишити півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Напередодні президент України Володимир Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Як відомо, у дев’яту річницю тимчасової окупації Криму з офіційним візитом Київ відвідав президент США Джо Байден. На спільній пресконференції він заявив, що США та союзники підтримуватимуть Україну стільки, скільки це буде необхідно. 

Раніше ZMINA детально розповіла про результати соціологічного дослідження, як українці бачать післявоєнне майбутнє України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter