Як вберегтися від хімічної атаки

Дата: 24 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Центр протидії дезінформації Ради національної безпеки та оборони (ЦПД) попереджає про ймовірну підготовку Росією хімічних атак.

У відомстві вказують, що канали країни-агресора щоденно розповідають своїй аудиторії про міфічні лабораторії, що нібито створюють хімічну зброю в Україні.

“Так ворог “обробляє” населення РФ щодо факту застосування хімічної зброї “націоналістами проти мирного населення”. Підкреслюємо: в Україні відсутні такі лабораторії”, — наголошується у повідомленні.

ЦПД оприлюднив також дії, які необхідно вчинити під час хімічної атаки:

  • щільно зачиніть вікна та двері, вентиляційні отвори та димоходи;
  • заклейте щілини у вікнах папером чи скотчем;
  • увімкніть телебачення або радіо для отримання вказівок;
  • попередьте близьких про небезпеку та можливу евакуацію.

У разі евакуації під час хімічної атаки:

  • візьміть аптечку;
  • одягніться так, щоб залишилося якомога менше відкритої шкіри;
  • використовуйте протигази або ватно-марлеві пов’язки, змочені водою або краще 2–5% розчином питної соди (при ураженні хлором), оцтової або лимонної кислоти (при ураженні аміаком);
  • залиште приміщення сходами;
  • не торкайтесь на вулиці жодних предметів.

Фосфорні бомби

Якщо вибухнула фосфорна бомба, варто пам’ятати, що пожежі від неі важко та довго ліквідуються, повідомляє громадська організація UAanimals. Фосфорної бомби супроводжується яскравим світлом, іскрами та білим, їдким димом.

Використання Росією забороненої фосфорних бомб неподалік східної частини Авдіївки на Донеччині, 27 березня 2022 року

Фосфор вступає в хімічну реакцію з киснем, температура його горіння перевищує 800°C, тому таку пожежу треба гасити великою кількістю води або мокрого піску.  

Якщо це можливо, необхідно одразу викликати бригаду екстреної медичної допомоги. Потрібно у рукавичках зняти із постраждалого весь одяг. Не можна торкатися руками видимих частинок білого фосфору. 

Якщо часточки фосфору потрапили на шкіру – треба обережно промити чистою холодною водою. Запам’ятайте, що содові розчини, харчову соду та інші рідини не використовують у наданні допомоги постраждалим від білого фосфору. Заборонено наносити на опіки та рани будь-які мазі.

Після цього фахівці рекомендують прикрити уражені ділянки шкіри та частини тіла чистою вологою серветкою або промоклою тканиною чи бинтом. 

Не залишайте постраждалого без догляду до приїзду медиків. 

Щоб уберегти дихальні шляхи, треба якомога швидше залишити місце атаки. Фахівці радять надіти протигаз або респіратор, а для тварин використати мокру тканину, яка не заважатиме диханню.

Якщо у постраждалої людини порушене дихання, допоможіть йому/ їй зайняти зручне положення, яке забезпечить прохідність дихальних шляхів та полегшить дихання.

Не лишайте людину на самоті до приїзду медиків, не провокуйте у неї блювоту. Блювотні маси та фекалії постраждалого можуть викликати опіки  під час контакту зі шкірою.

Якщо білий фосфор потрапив в очі, необхідно залишити місце атаки та зони ураження, промитие очі великою кількістю прохолодної води протягом щонайменше 15 хвилин. Після цього необхідно накласти на очі вологі серветки (компреси). Це дозволить уникнути повторного займання частинок білого фосфору.

Росія також може застосувати й іншу хімічну зброю:

  • аміак – легший за повітря, від нього варто ховатись у підвалах та підземних укриттях;
  • іприт, зарин та хлор тяжчі за повітря, тому потрібно рятуватись на узвищеннях. 

Раніше ZMINA публікувала такі практичні інструкції: 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter