У Києві на відмінно пройшов інклюзивний урок

Дата: 03 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

У Києві 3 вересня відбувся відкритий інклюзивний урок для всіх – і для школярів, і для дошкільнят, і для дорослих. Його учасники навчалися математиці, співам та поваги до інакшості.

У парку імені Тараса Шевченка зібралися діти різного віку на уроки малювання, ліплення з пластиліну, музики та фізкультури, математики та співів. Та найважливіший урок – вчитися відкритості один до одного, урок дружби та взаємопідтрики, урок поваги до інакшості.

Ми різні. Ми рівні. І в кожного з нас є шанс щодня вчитися чомусь новому, відкривати для себе світ різноманітний, налагоджувати діалог з людиною, несхожою на нас за кольором шкіри, етнічним походженням, за наявністю інвалідності чи маючи іншу сексуальну орієнтацію. 

Ініціатором такого відкритого уроку стала громадська організація “Родина”, яка займається питанням догляду для дітей з важкими порушеннями розвитку, аутизмом, розумовими порушення тощо.

Лариса Самсонова, голова організації “Родина”, щиро запрошуючи усіх на урок, наголосила, що інклюзивне суспільство твориться ось тут і зараз, коли діти без інвалідності спільно з дітьми з різними порушеннями, допомагаючи один одному, разом навчаються, дружать, пізнають світ.

Сміх і суперечки дітей лунали на весь парк. Хтось залюбки ліпив з пластиліна, хтось гучно відбивав у барабани, а хтось змагався з перетягування канату… І ніщо не ставало на заваді спілкуванню один з одним. Якщо хтось з дітей не міг одразу зорієнтуватися, як намалювати сонечко, чи заграти в там-тами, інші одразу допомагали.

“Родина” не вперше проводить такі інклюзивні заходи. Піклуючись про навчання дітей із важкими психічними та розумовими порушеннями, вони найперше дбають про інтеграцію дітей у соціум і про відкритість самого суспільства до дітей з інвалідністю. 

Якщо зважати – скільки дітей, батьків, просто перехожих прийшли на відкритий урок й охоче долучилися до акції – можна з упевненістю сказати: інклюзивний урок пройшов на “відмінно”.

Акція проводилася в рамках просвітницької кампанії, присвяченої темі розвитку інклюзивного суспільства, аби привернути увагу суспільства до питання інтеграції дітей з інвалідністю, їх повноцінній адаптації до суспільства, включення дітей з інвалідністю в усі ланки суспільного життя, в тому числі й навчання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter