Стрибок з парашутом – заради захисту своїх прав. Як незрячі учасники акції FightForRight підкорили небо

Дата: 18 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Екстремальні, яскраві, сміливі, рішучі в захисті своїх прав… Це про учасниць та учасників акції #FightForRight. Щоб привернути увагу до питання бар’єрності та подолання стереотипів щодо людей з інвалідністю, вони готові занурюватися під воду разом з професійними дайверами, стрибати з парашутом…

Як кажуть самі учасники акції, незрячі люди щодня долають не менші перешкоди, щоб просто перейти вулицю чи влаштуватися на роботу.

“Мабуть з парашутом стрибнути простіше, ніж організувати доступність міста й подолати стереотипи…”, – коментує 24-річна учасниця акції киянка Дарія Коржавіна.

На початку жовтня трьом незрячим учасникам не дозволили стрибати з парашутом на аеродромі “Чайка”, заявивши, що через інвалідність цього робити не можна.

Однак Дарія, Марина, а згодом і Богдан, який до них приєднався, довели, що обмежує не інвалідність, обмежують стереотипні уявлення і дискримінація.

Після першої невдалої спроби деяких журналістів вразило, що особам з інвалідністю заборонили стрибати з парашутом у тандемі з інструктором, хоча для цього не було реальних перешкод за медичними показниками. Ця історія набула медійного розголосу.

Дуже скоро з організаторами FightForRight зв’язався Геннадій Антюфєєв з клубу “5 океан”  і запросив стрибнути учасників, яким відмовили.

Як коментувала раніше організаторка FightForRight Юлія Сачук, вона кілька разів по телефону уточнювала в керівництва, що учасники незрячі й чи не буде перешкод, їй відповіли: “Приходьте! Жодних перешкод для стрибків у тандемі ми не бачимо”. 

Інструктор Геннадій Антюфєєв з клубу “5 океан” зауважує: “У нас стрибали різні люди – і ті, хто не мав руки, ноги… І чоловіки, і жінки. І журналісти, політики… У нас тут – аполітична зона. Бо в цьому виді спорту загинути на раз-два. Тому будь-які суперечки я дуже чітко відстежую і зупиняю. Люди з інвалідністю? А яка різниця?”.

Стрибок з висоти 4000 метрів, вільного польоту секунд 50, розкриття парашута на висоті 1600 метрів, і ще 5-6 хвилин польоту… Головне в тандемному стрибкові з парашутом – довіра, каже Дарія Коржавіна. 

35-річна Маринка Старусьова з Харківської області вже спробувала себе в занятті з дайвінгу й стрибнула з парашутом, попереду – сходження на Говерлу.

Після стрибка Марина зауважила: “Це не просто мрія реалізувалась. Я хочу бути гідною, нарівні серед інших людей. Я дуже вимоглива до себе, і прагну, щоб до мене люди ставилися з повагою, як і я до оточуючих”.

Організаторка FightForRight Юлія Сачук додає: “Найкрутіше, що на аеродромі до учасників акції ставилися як до спортсменів-початківців. Ніхто не помічав інвалідності. Адже цією акцією ми прагнули показати, що головне не обійти перешкоди, які часто трапляються на шляху будь-якої людини, а вирівняти можливості, щоб кожний міг себе реалізовувати”.

До слова, у рамках акції стрибки з парашутом були оплачені на загальних підставах. Пільг і знижок через “інвалідність” учасники не просили й не очікували. Вважають, що самі здатні заробляти й сплачувати як податки, так і оплачувати послуги. 

Фото – Ірина Виртосу, Центр інформації про права людини

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter