Можливе покарання не змінило думку адвоката про адвокатуру України

Дата: 16 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Розгляд справи адвоката, який начебто принизив адвокатуру, перенесли. Члени кваліфікаційно-дисциплінарнї комісія адвокатури Київщини (КДКА) були вкрай здивовані присутністю такої кількості відвідувачів. На розгляд прийшла і Уповноважена з прав людини Валерія Лутковська.

Як відомо, адвокат, директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський, справу якого розглядають, висловив негативну оцінку щодо стану справ в адвокатурі під час виступу у Верховному Суді України 15 червня.

Зокрема він вважає, що стан української адвокатури “плачевний”.

“…Це низькі етичні стандарти та професійний рівень адвокатури. Це те, що саме адвокат є основною корупційною ланкою на сьогоднішній день. Це те, що з явищем міліцейських адвокатів Національна асоціація адвокатів не бореться і навіть не дає жодної оцінки цьому… Реформування адвокатури на часі. Воно необхідне. Тому що в тому стані, в якому перебуває адвокатура сьогодні вона може стати гальмом для реалізації судової реформи”, – сказав Андрій Вишневський.

Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, під час сьогоднішнього засідання дисциплінарної комісії Андрій Вишневський звернувся до її членів із заявою, у якій висловив свою позицію.

“Я не відмовляюсь від своїх слів. Я пояснив, що наміром критичних висловлювань на адресу адвокатури було не принизити її, не зменшити її авторитет, а навпаки – привернути увагу професійної громадськості до тих проблем, які потребують нагального вирішення”, – вважає Андрій Вишневський.

Адвокат вбачає з боку окремих осіб в керівництві Національній асоціації адвокатів України намагання використати ситуацію з метою тиску на нього особисто і як на адвоката, і як на посадову особу, а також використати ситуацію як інструмент тиску на органи адвокатського самоврядування.

Вишневський розповів, що паралельно із зверненням голови Національної асоціації адвокатів України Лідії Ізовітової до КДКА Київської області розійшлись і його листи з проханням “розглянути його заяву і висловити активну позицію з цього приводу”.

Крім того Вишневський вважає, що на з’їзді адвокатів України розгляд його оцінки було ініційовано з порушеннями закону і правил адвокатської етики. З’їзд ухвалив відповідну резолюцію в той час, коли незалежний дисциплінарний орган – дисциплінарна палата – тільки розглядає дисциплінарну справу.

“Прийняття будь-якими іншими органами адвокатського самоврядування або їх посадовими особами рішень, звернень можна розглядати лише як спробу тиску і як дії, які ставлять у ризик і під сумнів взагалі наявність адвокатського самоврядування в Україні. На сьогоднішній день створено серйозні ризики для того, щоб адвокатура у нас прийнялась суспільством як дійсно незалежний самоврядний незалежний інститут”, – наголосив Андрій Вишневський.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter