Активісти під дощем відзначили день пам’яті трансгендерних людей

Дата: 21 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

З десяток активістів сьогодні в Києві провели акцію пам’яті трансгендерних людей.

Міжнародний день пам’яті трансгендерів відзначається 20 листопада. У цей день, започаткований у 1998 році, в усьому світі згадують тих, хто стали жертвами трансфобії, тобто проявів упередження та ненависті до транс-людей (тобто людей, гендерна ідентичність яких не збігається зі статтю, приписаною їм при народженні).

Акція проходила біля Міністерства охорони здоров’я. Активісти тримали в руках плакати з гаслами “Права трансгендерної людини = права людини”, “Стоп трансофобія” та інші.

На акцію людей прийшло небагато – і не тільки через дощ. Самі активісти кажуть, що трансгендерна спільнота – дуже закрита.

“У цей день згадують тих, хто загинув від трансофобії. В Україні така статистика відсутня. Але якщо немає офіційних цифр, це ще не дає привід казати, що для України цієї проблеми не існує. Трансгендерна спільнота дуже закрита”, – прокоментувала учасниця акції Інна Ірискіна, фахівчиня з транс-адвокації ГО “Інсайт”

Активісти розповідають, що в цьому році в Сполучених Штатах Америки було вбито більше ніж 20 трансгендерних жінок. Також нещодавно в Аргентині було жорстоко вбито відому транс-активістку Діану Сакаян, яка багато зробила для захисту прав трансгендерних людей у цій країні.

Для української транс-спільноти цей день – також привід нагадати про її проблеми в Україні, де вона досі залишається фактично невидимою для суспільства.

Так, співробітники Міністерства охорони здоров’я України, від яких на сьогоднішній день залежить не тільки здоров’я, але і юридичне визнання гендерного статусу транс-людей, не схильні прислухатися до трансгендерних людей.

“Сьогодні ніяких заяв не буде. У МОЗ ми стільки передали листів раніше, але не можу сказати, що ми від них отримали хоч якусь відповідь”, – прокоментувала Олена Шевченко, голова ГО “Інсайт”.

Нагадаємо, наразі триває кампанія щодо відміни Наказу МОЗ №60. Так, нещодавно активісти громадської організації “Т-ема” програли апеляцію: суд визнав, що допоки транссексуальні особи мають дітей до 18-ти років і не мають постійного місця проживання та роботи – змінювати стать їм заборонено.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter