Запустили чат-бот, який має спростити кримчанам доступ до держсервісів

Дата: 08 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

В Україні розробили чат-бот для мешканців тимчасово окупованого Криму, який має спростити доступ до державних сервісів і підвищити якість послуг. 

Як повідомляє кореспондент видання ZMINA, чат-бот презентувало Представництво президента в Автономній Республіці Крим спільно з правозахисними організаціями “Крим SOS” та “Українська Гельсінська спілка з прав людини“.  

Чат-бот у режимі 24/7 надає відповіді на типові питання, такі як оформлення паспортних документів, реєстрація фактів народження та смерті, які відбулися на тимчасово окупованій території, а також щодо найактуальніших процедур перетину адміністративної межі через КПВВ. За допомогою @CrimeaIsUkraineBot можна отримати алгоритми дій, завантажити адаптовані до різних ситуацій шаблони документів і зразки заповнення з відповідними обґрунтуваннями. 

“Держава повинна створювати інструменти, які б максимально могли наблизити адміністративні та інші послуги до кримчан. Це наші громадяни, і ми маємо робити все можливе, щоб сприяти реалізації прав громадян. І йдеться не тільки про те, що зараз можна відвідати ЦНАП прямо на адмінмежі, ми працюємо над запровадженням онлайн-послуг… Спільними зусиллями в тісній співпраці з Мінреінтеграції та Мінцифри ми створюватимемо та розвиватимемо систему збереження зв’язків із громадянами до повної деокупації АР Крим та міста Севастополя”, – сказала перша заступниця представництва президента в АРК Дар’я Свиридова

Розробники чат-бота сподіваються, що він дозволить розвантажити ресурси державних органів та громадських організацій, які зрештою можуть зосередити увагу на розв’язанні складніших питань кримчан. 

“Наші служби звернень витрачали 90% свого часу на відповіді з найпоширеніших питань. Так, до прикладу, за останній місяць служба отримала понад тисячу звернень громадян, більшість із яких стосувалися типових питань – перетину КПВВ, отримання паспортних послуг. Щоб розвантажити їх і зосередити увагу на вирішенні складних випадків, ми створили цей чат-бот”, – додала Дар’я Свиридова. Чат-бот доопрацюють згодом, щоб громадяни могли звертатися до Представництва президента в АРК та громадських організацій зі складнішими питаннями. 

Автори ініціатори запевняють, що завдяки чат-боту громадяни можуть розібратись у питаннях, які їх цікавлять, і без адвокатів домагатись отримання державних сервісів, що заощадить кошти. 

Анна Расамахіна

“До прикладу, щоб визнати факт народження чи смерті, приватні адвокати для супроводу в суді беруть від кримчан від 8 до більш ніж 12 тисяч гривень. Ми розробили також у чат-боті алгоритм дій, і будь-яка людина може розібратись і проконсультуватися з юристами громадських організацій окремо, заповнити заяву і подати до суду. Додаток може допомогти заощадити кримчанам кошти”, – повідомила координаторка кримської приймальні УГСПЛ, юристка Анна Расамахіна

Дар’я Свиридова повідомила, що влада та громадські організації продовжать працювати також над іншими напрямами. У планах – запровадити онлайн-нотаріат для громадян України з Криму. Окрім цього, Україна працює над розробленням онлайн-інструментів, які дозволяють подати документи до закладів вищої освіти для дітей з окупованих територій у відповідь на штучні обмеження з боку окупаційних адміністрацій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter