Свідки обвинувачення нічого не знають про підготовку політв’язня Приходька до терактів

Дата: 10 Липня 2020
A+ A- Підписатися

У Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону 9 липня в справі проукраїнського активіста з Криму Олега Приходька допитали двох свідків з боку держобвинувачення. Вони дали позитивні характеристики про політв’язня та розповіли, що нічого не знають про підготування терористичних актів, у яких його звинувачують.

Про це “Крим.Реалії” розповів адвокат кримчанина Назім Шейхмамбетов.

“Обидва свідки з боку держобвинувачення – жителі міста Саки. Під час допиту вони розповіли, що обшуки в їхніх будинках російські силовики провели 9 жовтня 2019 року, після чого їх залучили як свідків. Більш того, один зі свідків пояснив, що напередодні повернувся з дня народження в стані алкогольного сп’яніння. Практично відразу його відвезли на допит у ФСБ, де у відділенні налили 100 грамів. Я не уточнював, чого саме, щоб нібито свідок добре себе почував. Від свідчень свідок відмовився”, – розповів Шейхмамбетов.

Адвокат уточнив, що обвинувачі зрештою відмовилися від усіх свідків зі свого боку.

“У мене є підозра, що вони бояться повторення сьогоднішнього дня. І того, що всі раніше заявлені свідки свідчитимуть на користь мого підзахисного”, – сказав Шейхмамбетов.

Наступне судове засідання призначено на 6 серпня 2020 року.

Раніше на суді в Ростові-на-Дону допитали співробітника ФСБ Росії в Криму Дмитра Перепелицю. До цього Приходько спростував звинувачення в нібито підготовці теракту в Генеральному консульстві Росії у Львові.

9 червня суд у Ростові-на-Дону видворив кримського проукраїнського активіста Олега Приходька із засідання в його справі “за порушення порядку”. Так, Приходько нецензурно вилаяв співробітника управління ФСБ Криму і Севастополя, якого допитували як одного зі свідків, і активіста вивели до закінчення цього допиту.

Як відомо, Олега Приходька затримали вранці 10 жовтня минулого року. Російські силовики ввірвалися до його будинку та відвезли в невідомому напрямку. Згодом стало відомо, що чоловіка звинуватили в підготуванні теракту. ФСБ вважає Приходька, який очолював до окупації в Саках відділення партії “Свобода”, прихильником нацистської ідеології і членом “українських екстремістських організацій”.

16 січня повідомлялося, що Приходьку висунули нове звинувачення – в “незаконному придбанні, переданні, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин чи вибухових пристроїв”.

Також Приходьку висунули ще один епізод звинувачення – планування вибуху в будівлі Генерального консульства Росії у Львові.

5 лютого підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя продовжив арешт Олегу Приходьку до 10 квітня.

Прокуратура Автономної Республіки Крим у зв’язку з арештом Приходька розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 146 Кримінального кодексу України (“Незаконне позбавлення волі”).

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter